Ny PK-maffia saknar grundläggande värderingar

Samhälle och välfärd2019-11-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Krönika

Kommer ni ihåg den tiden när det fanns en åsiktskorridor där de som var politiskt korrekta höll till? I korridoren hyllades medmänsklighet och man gjorde ingen skillnad på människor på grund av kön, etnicitet, kultur, sexuell läggning, religiös tro, ideologisk uppfattning eller ålder. Men det påstods vara lågt i tak i korridoren, några avvikande åsikter fick inte förekomma. 

Det fanns helt enkelt en PK-maffian som tagit över samhällsdebatten och som hotade yttrandefriheten, ansåg de som hade avvikande uppfattningar. Men dessa ”fick man ju inte framföra i det här jävla landet”.

Nu går det ju bra att säga precis vad man vill ”i det här jävla landet” så det finns ingen som missar vad de säger om invandring, kriminalitet, bidragsfusk och om alla som ska vara så himla PK hela tiden.

Men det var ändå lite motigt ett tag för de som hävdade att det finns stora och avgörande skillnader mellan människor beroende på vilket land de kommer ifrån, vilken religion de har, var de bor, vad de har för utbildning och om de är födda i Sverige eller inte. Det var kärva tider även för de som ansåg att kvinnor inte skulle tro att de hade något att komma med.

Men det kändes ändå bra ett tag. Man mår helt enkelt bättre både som individ och samhälle när motsättningarna inte är så stora, där alla räknas och vi behandlar varandra med respekt och accepterar varandras olikheter.

Så vem kunde föreställa sig att det skulle gå så fort att avskaffa begreppet åsiktskorridor och jaga bort de som ansågs vara PK ut ur samhällsdebatten?

I dag är det gruppen-”det törs man väl inte säga i det här jävla landet” som ockuperat korridoren. De som stod för värderingar som bara för några år sedan präglade samhällsdebatten har fått backa undan. 

Nu finns det inte några grundläggande värderingar alls som hindrar folk från att vräka ur sig vilka otidigheter som helst om och till andra människor. I ett samhälle som på ganska kort tid kommit att präglas av oförsonlighet, hat och hot så accepteras inte heller något annat än förslag om allt hårdare tag. Det är det nya PK.

De som kommer från krig och annat elände ska hållas kort alternativt inte komma hit alls, inte kunna återförenas med sina barn, lära sig svenska på rekordtid och snabbt som ögat skaffa sig ett jobb. Dåliga uppväxtvillkor, trångboddhet och fattigdom är inget man ska skylla på när svårigheterna tornar upp sig. Och det är inte heller något man ska lägga krut på att förändra. Sådant flum finns det inte plats för i dagens trånga åsiktskorridor.