Sjutton motioner med Gotlandskoppling

Riksdagsfrågor2019-10-09 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-DEBATT

Den allmänna motionstiden i riksdagen gick ut i förra veckan. Jag har lagt ganska mycket tid för att lyfta in Gotlands alla aktuella frågor som jag kan se i dag. 

Till min hjälp har jag haft ganska många gotlänningar som kommit med inspel och reflektioner på mina utkast till motioner. Ett stort tack till alla inspel. 

Alla mina 17 motioner har därför i praktiken någon Gotlandskoppling. Här följer rubrikerna på mina motioner. Samtliga går att läsa i sin helhet på Centerpartiet Gotlands hemsida, eller så kan man söka på mitt namn på riksdagens hemsida och skriva motioner 2019/2020. 

- Statligt ansvar för merkostnader i den gotländska sjukvården.

- En tredje elkabel till Gotland.

- En grön omställning i Gotlandstrafiken.

- Plan för Gotlands infrastruktur.

- Katastroffond för jordbruket.

- Gotland som pilotlän för omställning till 100 procent förnybart samhälle.

- Jakt på skarv.

- Förhandsbesked för Säbo.

- En grön flyglinje mellan Visby och Bromma.

- Gammalsvenskby.

- Artskyddsförordningen.

 - Rättssäkerhet vid demenssjukdom.

- Breddade kriterier för Allmänna arvsfonden.

- Elmätare.

- Regionalt inflytande över kompetensförsörjning.

- Markavvattning.

- Statligt ansvar för en reservhamn i Gotlandstrafiken.

Enskilda motioner fungerar som ett sätt att lyfta aktuella frågor för ledamöterna. Jag var medvetet klar med mina enskilda motioner till riksdagens öppnande den 10 september. 

Det gör att jag sedan kan få med mina viktigaste ”klämmar” som det heter, vilket är samma som att-satser, i Centerpartiets kommitté- och partimotioner. Därmed får mina enskilda motioner större tyngd i riksdagens behandling i praktiken. 

Jag är väldigt nöjd med att Centerpartiet driver alla mina tunga frågor, därmed ökar chanserna att genomföra motionerna i verkligheten radikalt. 

Inte alla ledamöter har den förmånen att ha sitt parti i ryggen, Hanna Westerén (S) kämpar ofta i motvind i sitt parti med Gotlandsfrågorna. 

De två första motionerna om ö-faktor och elkabel är de som Hanna och jag gemensamt prioriterat högst för hela mandatperioden. Därför lägger vi mest tid för att nå i mål med dessa två frågor i första hand. 

Jag och Hanna jobbar hårt för att sätta Gotland på kartan i riksdagen. I dag den 9 oktober håller vi ett lunchseminarium med rubriken "Återmilitarisering på Gotland – ett nationellt intresse". 

Då presenterar chefen på P18 Mattias Ardin och länsrådet Peter Molin hur det går med uppbyggnaden av försvaret och totalförsvaret på Gotland. 

Nästa vecka har vi nästa seminarium under rubriken ”Svensk sjukvård om 10 år – Gotland är redan där”. Det blir ett led i jobbet för en ö-faktor till Gotlands sjukvård.

Riksdagsuppdraget är fantastiskt roligt. Jag får nya intryck och kunskaper varenda dag. Jag trivs förträffligt med uppdraget. Men nu har jag nästa inte varit hemma på tre veckor, Karlstad, Marrakech och Helsingfors har kommit i mellan. Nu längtar jag hem till Vänge.