Åsa Odell, vice ordförande för LRF, hävdar 14 mars att svenska kor är klimatsmarta genom att hänvisa till en godtyckligt utvald holländsk EU-studie. Det är inte seriöst. Enligt FAO, som sammanställer det vetenskapliga forskningsläget, utifrån många rapporter, vad gäller mat och klimatfrågor, är svensk mjölk i klimatavseende genomsnittlig inom OECD.
Åsa Odell tonar ner köttindustrins klimatpåverkan genom att skriva att jordbruket är en del av ett naturligt kretslopp. Det är inte sant. Enligt FAO står djurhållningen för cirka 14,5 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Om animalierna är producerade i Sverige eller inte spelar liten roll. I FAO-rapporten "Livestocks long shadow" framgår det att mindre än en tiotusendel av djurhållningens klimatpåverkan kommer från transporter.
FN:s miljöpanel UNEP varnar för att om inte den rika världen omgående och drastiskt minskar konsumtionen av kött och mejeriprodukter går det inte att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna som försämrar förutsättningarna att producera mat världen över då skördar förstörs av torka och andra negativa väderfenomen.
Jordbruksverket skriver i rapporten ”Hållbar köttkonsumtion” att vi i västvärlden bör äta mindre kött med hänsyn till att köttproduktion är resurskrävande och orsakar höga växthusgasutsläpp. Myndigheten föreslår därför en koldioxidskatt på kött i konsumentled baserad på schabloner för hur mycket ett kilo nötkött, ett kilo kycklingkött och så vidare släpper ut av växthusgaser.
Den minskning av köttkonsumtionen som koldioxidskatten på kött kan bidra till gynnar även den globala livsmedelsförsörjningen, enligt Jordbruksverkets analyser.
Åsa Odell betonar Sveriges effektiva gödselhantering. Men enligt Miljövårdsberedningen står jordbruket för hälften av Östersjöns övergödning. Gotland har drabbats oerhört hårt. Vattenmiljöproblemen i Östersjön är oöverstigliga med nuvarande köttproduktion. Foderodling upptar tre fjärdedelar av åkermarken och orsakar enorma kväve- och fosforutsläpp, som leder till övergödning, algblomning och bottendöd.
SVT:s dokumentär "Vårt grisiga hav" avslöjar att köttkonsumtionen är den stora boven. Dokumentären slutar tvärt och dramatiskt med att en forskare, programmets huvudperson, tittar djupt in i kameran och säger: Ät mindre kött. Det är det enskilt viktigaste rådet för dig som vill rädda Östersjön.
Svenskt kött är inte miljövänligare än övrigt EU-kött. Men köttnationalism, föreställningen om det egna landets exceptionellt miljövänliga köttindustri, sprider sig som en farsot i EU, vilket göder köttindustrin på miljöns bekostnad.
Sverige bör i stället för köttnationalism värna klimatet, Östersjön och miljön genom att satsa på politiska åtgärder för minskad köttkonsumtion. Främst genom att införa en köttskatt i enlighet med Jordbruksverkets förslag.