Bönor 40 gånger klimatsmartare än nötkött

REPLIK GOTLÄNNINGEN2016-03-09 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Åsa Odell, vice ordförande för LRF, påstående 2 mars att svenska kor har lägre klimatpåverkan än importerat kött bygger på en feltolkning av en FN-rapport, som bara säger att utsläppen från mjölkproduktion är högre i de torraste delarna av Afrika än i tempererat klimat – och att osäkerheten i mätningarna är enorm.

Med ungefär samma klimat och uppfödningsmetoder som i Sverige, som i Europa och Nordamerika, är det inga signifikanta skillnader i utsläpp. Vi importerar mest nötkött från Irland.

Åsa Odell skriver att betande djur kan göra näringsmässigt värdefull mat av gräs och att på många marker kan vi inte odla annat än gräs. Resonemanget är bakvänt eftersom alla svenska naturbetesmarker skulle kunna hållas betade med 20 procent av dagens nötdjur. Problemet är att djuren står inomhus och matas med kraftfoder. Mjölkkor har viss rätt till utevistelse, men kan hållas inomhus upp till 90 procent av sina liv.

Den negativa miljöpåverkan svensk köttindustri orsakar i andra länder orsakas främst av produktion av kraftfoder. Detta avhjälps inte om vi flyttar själva djurhållningen till Sverige. Djuren kommer att äta samma kraftfoder. Soja till kraftfoder importeras framför allt från Sydamerika i båda fallen.

I dag är växthusgasutsläppen som orsakas av varje svensks matkonsumtion omkring 1,8 ton per år. Att kött, mejeriprodukter och fisk ersätts med vegetabilisk föda är en nödvändig förutsättning för att kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen från maten till globalt hållbara 0,3 ton per person år 2050, enligt Naturvårdsverkets aktuella rapport ”Hållbara konsumtionsmönster”.

Den effektiva lösningen för att komma tillrätta med det svenska jordbrukets klimatpåverkan är att byta ut köttet mot bönor. Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött ungefär 26 kilo växthusgaser per kilo konsumerat kött i form av koldioxid från nedhuggen skog, metangas från kornas magar och dikväveoxid från gödsel. Men väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo. Det är alltså nästan 40 gånger bättre för klimatet att köpa bönor än att köpa nötkött.

Det enda sättet att på allvar minska växthusgasutsläppen och den negativa miljöpåverkan i andra länder från svensk livsmedelskonsumtion är att kraftigt minska köttkonsumtionen. Vegonorm i offentlig måltidsverksamhet, miljöskatter på animaliska livsmedel och stöd till lantbruket för omställning från animalieproduktion till produktion av vegetabilisk mat och biobränslen är styrmedel som skulle ha stor positiv effekt för miljön, såväl i Sverige som internationellt.

SMMI

Svensk mat- och miljöinformation är en ideell förening som står ”Djurens rätt” nära och informerar om matens miljöpåverkan och arbetar för hållbar matproduktion. Man vill vända på köttnormen och arbeta för att vegomat ska vara standard på skolor, äldreboenden, sjukhus, arbetsplatser och i våra hem.

Källa: SMMI:s och Djurens rätts hemsidor