Ibland tar det tid att förändra sin syn

Politiska utvecklingen2019-10-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I drygt 50 år har jag haft ett intresse för samhällsfrågor. Minns den socialdemokratiska finansministern Gunnar Sträng som presenterade nådiga luntan i TV i mitten av 60-talet. Vill minnas att han hade ett blädderblock och ritade och förklarade den ekonomiska utvecklingen. Medias rapportering om Olof Palmes berömda resa över till Fårö där han påstods tränga sig före i kön gjorde att jag då blev lite avogt inställd till honom. Vet inte om det var sant men det var bra ammunition för de politiska motståndarna. I slutet av 60-talet hände otroligt mycket och bjöd på oerhört stora förändringar i världens alla hörn. Främst minns jag musiken som fick etablissemanget att rasa runt om i världen mot långhåriga och respektlösa popmusiker. Normer ifrågasattes och en stark vänsterrörelse växte fram. Minns starkt när Olof Palme som då var utbildningsminister demonstrerade med Nordvietnams ambassadör. Jag gillade det inte då, jag var väldigt PRO-USA på den tiden. Det tog sin tid att inse att USA bedrev folkmord på Vietnams folk. Gradvis insåg jag att jag inte gillar när USA leker världspolis för att värna sina ekonomiska intressen runt om i världen. Samma gällde Israels krig mot Palestina. Sju-dagarskriget 1967 spelar fortfarande en avgörande roll i den ockupation som Israel ännu håller på med. Politiskt intresserad har jag alltid varit men mitt politiska uppvaknade kom i början av 70 talet. Det tog sin tid innan jag aktivt gick med i det socialdemokratiska ungdomsförbundet, men det är en senare historia.

Ungdomsförbunden skall vara en blåslampa på moderpartiet och i dag sticker ungmoderaterna ut rejält. De lyfter fram högern igen som ett begrepp. ”Höger på riktigt” skall det vara. Högern var ett skällsord på 60-talet och min mor varnade ofta för Högern när jag växte upp. 1970 när Gösta Bohman valdes till partiledare valde partiet att lansera Moderata Samlingspartiet för att framstå som humanare och de lyckades. Nu när nationalistiska strömningar sveper över världen väljer ungmoderaterna att flyta med. De gör det med utspel som låter ganska förargliga. Man vill exempelvis smalna av SVT. Skattepengar skall inte läggas på nöjesprogram när sjukvården, skolan och äldrevården behöver mer resurser. Låter rimligt för många. Det egentliga syftet är att göra public service så ointressant för folk att det kan läggas ned och övertas av marknadskrafterna. Att avlöva public service och det fria media har man lyckats med, bland annat i Polen och Ungern. Är det den vägen Moderaterna vill vandra?