Kvinnor i Sydafrika går i krig

Politiska frågor2019-10-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

”Vi kan gå i krig när som helst”, sa Winnie Mandela 2016 och avsåg då könskriget i Sydafrika. Kvinnor våldtas, dödas och bränns dagligdags. ”Det är dags för kvinnor att se sina män och familjemedlemmar i ögonen och förklara att kriget är igång som svar på det pågående våldet och dödandet av kvinnor som utförs av män. Provocera oss inte, ni leker med elden”, detta uttryckte Winnie vidare. Nu har förhoppningsvis kvinnor i Sydafrika uttalat en krigsförklaring med den demonstration som skedde framför parlamentet i Kapstaden i början av september och som med sin styrka omgående kallade till sig president Cyril Ramaphosa. Förhoppningsvis håller den yngre generationen den ilska vid liv som den äldre generationen ständigt har burit. 

Vi glömmer att det var kvinnorna som under apartheidtiden upprätthöll ANC och familjen, när männen fanns i gruvor eller gick i exil. ANC kvinnor krävde jämställdhet men männen avfärdade dem alltid med att rasförtryck går först. Jämställdhet kommer sen. Kravet på kvinnors rättigheter förnyades, när demokrati infördes. Men det kom inget sen. Kvinnorna har ständigt blivit bedragna av styrande män. Jacob Zuma, förre presidenten, som levde med många fruar och älskarinnor var en av dem. Vad skilde honom och de forna apartheidherrarna vid makten bortsett från hudfärg? 

Sydafrika är ett samhälle vars moralstruktur genom århundraden har decimerats på grund av våldsamt förtryck, underkuvande och kampen för frihet. Våld har blivit en sådan inrotad vana i hela landets psyke och utbrett trauma över generationer. Det är ett komplext samhälle och ingen lättlöslig situation men det måste finnas en vilja hos män och en kampvilja hos kvinnor för kvinnors liv och rättigheter.

En Xhosa kvinna som nyligen intervjuades på radion sa: ”Om vi är tysta, dör vi. Om vi talar ut, dör vi. Vi skulle hellre dö, stridande. Vi har inte valt att bli kvinnor.”

Varje år i augustimånad sedan många år har Sydafrika en Kvinnomånad. Då påminns alla medborgare på olika sätt om hur kvinnor behandlas misshandlas, våldtas och dödas. Under denna augustimånad i år våldtas och dödas en kvinna brutalt på ett postkontor i ett känt affärsområde i Kapstaden. 

Förändringar kräver utbildning och en gång för alla att skrota alla religiösa och kulturella idéer om hur kvinnor skall behandlas. Kvinnor är likvärdiga män i alla länder. Fördöma män är meningslöst. Det är män som måste konfrontera män i alla frågor kring jämställdhet, sexualitet och våld mot kvinnor. Jämställdhet är maktfördelning, inget annat.