Winbergs arbetslinje

Första maj i Malmö. Margareta Winberg kramar om Mona Sahlin. Foto:Stig-Åke Jönsson/SCANPIX

Första maj i Malmö. Margareta Winberg kramar om Mona Sahlin. Foto:Stig-Åke Jönsson/SCANPIX

Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Politik2010-08-12 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Svenska Spels styrelseordförande Margareta Winberg plockade inte ut arvodet som lön. Nej, istället inkom företaget Winberg och dotter AB med en faktura.
Det var inte bara skattetekniskt fördelaktigt. Winberg fick därmed också behålla hela sin statsrådspension om 51 000 kronor i månaden.

Skatteverket gav först klartecken för upplägget. Men nu har Skatteverket kommit fram till att Svenska Spel och Margareta Winberg brutit mot nya skatteregler på fyra punkter.

Visst är det begripligt att Winberg inte vill jobba gratis. Jag har alltid tyckt att arbetslinjen borde gälla även före detta politiker. Systemet med rejäla pensioner som krymper så fort de får en reguljär inkomst är inte bra.
För Margareta Winberg blev ju konsekvensen som om hon hade 100 procents marginalskatt på alla inkomster upp till 51 000 kronor i månaden.

Det är därför före detta politiker med förmånliga pensionsvillkor ofta arbetar via företag de själva äger. Då kan de bygga upp kapital i bolaget utan att det påverkar deras arbetsfria inkomster. Andra unnar sig lyxen att luta sig tillbaka och överlåta arbete åt andra. Och om vi utgår från att politiker är begåvade och potentiellt produktiva personer så kan det inte vara bra för samhällsekonomin.
Men det är också stötande när retorik och praktik inte stämmer överens.
Winberg blev riksdagsledamot 1981, för 29 år sedan. Mellan 1994 och 2003 var hon bland annat jordbruksminister, arbetsmarknadsminister och vice statsminister. Och hon representerade ett parti som tycker att det ska vara "häftigt" att betala skatt.