Vitt skilda uppfattningar om naturgasen

Politik2014-07-25 04:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi ställer allt högra krav på låga utsläpp och förnybar energi i Sverige. Naturgas nedkyld till flytande form LGN är en variant liksom biogas som används i landtransporter som bussar. Den marina marknaden däremot är för liten när det gäller efterfrågan av flytande naturgas, LGN. Norge har 30 fartyg som går på gas. I Sverige finns i nuläge inget om man inte räknar det enda fartyg som går mellan Finland och Sverige. Samtidigt ropar gasindustrin på en större marknad och en utlovad färja från Destination Gotland är välkommet men som en droppe i havet. Det framkom vid ett seminarium om sjöfart under Almedalsveckan.

Naturgas som nu används i industrier, kraftverk och fjärrvärme kommer främst från Stavanger i Norge, Algeriet, Outar och Trinidad. Ryssland har naturgas men ingen flytande LGN mot väst och Europa, den LGN de producerar exporteras till Asien. Priserna på rörgas i Europa styrs av Japan som är den stora importören av gas efter kärnkraftsolyckan som uppkom med jordbävningen vid Fukushima.

I Europa räknas naturgas som ”grönt bränsle” men i Sverige ingår den i fossila gruppen. Den har dock större fördelar än andra fossila energikällor eftersom den ger lägre oönskade utsläpp men också för att den är effektivare och skonsammare. I Norge, en fartygsnation som är snabbare i utvecklingen, har man idag också ett fartyg som går helt på elektricitet.

Bygga om fartyg för gasproduktion är inte helt enkelt, eftersom tankarna som ligger ovanpå påverkar fartygets stabilitet. Till utseende liknar de mest en SIA glassbakelse. Hur utseendet på ett passagerarfartyg eller en färja kommer att te sig, är lite av en gåta eller kommande överraskning.

Klart är att regeringen har infört beslut om strängare krav på svavelhalten i bränslen för fartyg bland annat i Östersjön. Beslutet som trädde i kraft den 18 juni i år, följer EU:s förändrade svaveldirektiv. De skärpta kraven på svavelhalten i marina bränslen bidrar till bättre luft, minskar försurning och övergödning. Samtidigt förväntas dieseln att stiga i pris från 2015. Det drabbar å andra sidan inte oväntat också dieselbilar som blir dyrare i drift.

Frågan är hur Destination Gotland i nuläge agerar. Vetskapen är inte ny om att höga krav på svavelhalten i bränsle ställs från nästa år och ingen gasfärja finns att tillgå. Svaveldirektivet var väntat och är som färjeupproret tidigare gjort gällande kopplat till längre restid framöver och förmodligen högre biljettpris. Det har varit mycket tyst kring direktivet sedan det kom. Man kan undra varför?