Visionen om Gotland 2025
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
I Vision 2010 var målet att skapa internationellt utbyte inom främst Östersjöregionen det stora. Idag kan vi säga att vi lyckats ganska väl med det. Gotlands roll som mötesplats och ett viktigt centrum i Östersjöregionen är etablerad och växer med Sidas Östersjöenhet.
Nu måste vi gå vidare. Vision 2025 ska skapas och jag har tidigare argumenterat för visionen om den gotländska tillväxtbananen. Att vi skapar kontakter med utbildningsutbyte, kulturutbyte, turism och affärer från Uppsala/Stockholmsregionen, via Sankt Petersburg, de baltiska staterna och ner genom Polen, som vi får allt bättre förbindelser med.
Jag tror det är viktigt att ha bilden av visionen om den gotländska tillväxtbananen. Och sedan fyller vid den med det som verkligheten ger möjlighet till och som vi på Gotland är överens om blir fruktbart. En direkt återvändsgränd tror jag vore den som moderata riksdagsledamoten Rolf K Nilsson talade om i sitt första riksdagstal. Att göra Gotland till skattefri ö för tillhåll för skatteflykt med kapital och försäljning av billig sprit och tobak. Tron på att göra Gotland till en skattefri ö är en återvändsgränd som vi inte ska slösa energi på.
Däremot måste vi satsa på det vi är bra på. Vi är väldigt duktiga på småföretagande och kan förädla öns livsmedelsprodukter och energiråvara oändligt mycket mer. Genom samarbetet mellan öns företagare och handel med länderna runt Östersjön kan vi skapa efterfrågan på gotländska produkter, som kan ge tillväxtsprång. Inom miljö- och energiområdet kan Gotland bli en förebild och genom vårt kunnande inom vindkraften bli både kunskapscentrum för vindkraft och plats för tillverkning av vindkraftverk. Samma sak gäller utvecklingen av mindre anläggningar för biobränsleframställning ur exempelvis sockerbetorna. För att klara denna utveckling krävs samarbete mellan staten som stöder och näringslivet som driver och utvecklar.
Möjligheterna till utveckling och expansion ser jag inom tjänstesektorn på Gotland. Både våra nuvarande företag, men också utbyten och utbildning där kommunen står som operatör och säljare.
Hela miljö- och energisektorn är en klar gotländsk utvecklingssektor där vi kan sälja kunskap, tjänster och produkter inom Östersjöregionen. Gotland ska vara en egen region, men ha mycket samarbete med Mälardalen, liksom med de baltiska staterna och Polen. Och vi måste ha den ö-status som EU talar om, men inte bli en skattefri skattefuskarö med billig sprit och tobak. Tvärtom ska vi satsa på att bli Hälsans och Idrottens ö och naturligtvis narkotikafria Gotland.