Visby hamn har blivit en falskhals

Trångt om salligheten. Både för färjekonkurrenter och för kryssningsfartyg.

Trångt om salligheten. Både för färjekonkurrenter och för kryssningsfartyg.

Foto: Ulf Glimfalk

Politik2013-07-10 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Färjetrafiken kan stå inför stora förändringar. Och det av ett par olika skäl.

För det första på grund av den pågående upphandlingen, som vi ännu inte vet resultatet av.

För det andra på grund av att det rederi som bedriver den statligt subventionerade trafiken inte längre är garanterad ett monopol. Tidigare fanns det legala hinder för att starta en osubventionerad konkurrerande trafik. Men sedan några år är detta hinder avlägsnat. En möjlighet som Gotlandsbåten står i begrepp att försöka dra nytta av från och med nästa sommar.

I gårdagens GA beskrevs hur Destination Gotland inte vill (eller anser sig kunna) lämna utrymme för Gotlandsbåten i hamnen i Visby.

Vidare har det sedan länge stått klart att Visbys hamn inte på ett bra sätt kan ta emot de nya stora kryssningsfartygen. Att skeppa passagerarna i land en mindre båtar från ett kryssningsfartyg ankrat längre ut – ja, det är helt enkelt inte ett tillräckligt attraktivt alternativ för att locka fartyg i samma utsträckning som förr.

Så medan kryssningsindustrin expanderar kraftigt – den har gått från lyxturism till massturism – så minskar närvaron på ön.

Det blir, tycker jag, alltmer uppenbart hur Visbys hamn blivit en flaskhals för passagerartrafiken till och från Gotland. Delvis på grund av det avtal som ger Destinationen ensamrätt vid två av färjelägena, men också på grund av rent fysiska begränsningar. Vad tjänar det till att öppna upp för konkurrens om vi inte har infrastrukturen för att sådana planer ska kunna realiseras? Hur ska vi någonsin kunna tro att vi kan få omfattande och fungerande konkurrens i högsäsong under sådana villkor?

Till att börja med behöver Destinationens existerande avtal om tillgång till färjelägena omförhandlas så att dessa kan ta emot mer trafik.

Vidare så borde dagens bristsituation påverka kalkylen för en ny kryssningskaj. En sådan kaj skulle inte bara möjliggöra anlöp från större kryssningsfartyg, förhoppningsvis skulle det också innebära att färjetrafik kan få bättre tillgång till Kajplats 7.

Om utbyggnaden är nödvändig för att Visby hamn ska kunna te emot mer reguljär färjetrafik – från öns "landsväg" – så borde det utöka möjligheterna till statlig medfinansiering.