Visa det egna vassa verktyget

Politik2012-10-26 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Okej, ni som tycker att ämnet är uttjatat, förlåt, men det kommer att handla om krogmomsen. Igen.

Det är tydligt att en del av S-taktiken är att till varje pris döma ut reformen som misslyckad och ineffektiv. Gotlands Folkblad har samma mål. Men låt oss närmare studera argumenten och de egna alternativen.

Ett huvudargument är att "det finns bättre reformer". Ett argument man kan anföra på precis vartenda beslut och varenda reform som finns. Det finns alltid något som är bättre, i teorin. Bättre alternativ som aldrig formuleras eller genomförs kan dock aldrig ge någon effekt.

Slöseri med skattepengar och "branschstöd" talas det också om. Men om vi backar bandet och frågar oss: vilka pengar är det vi talar om egentligen? Jo, det är företagens pengar som betalas in till staten, inte tvärtom. Bara så vi rör oss med rätt begrepp.

Företagen får alltså behålla mer av de pengar de tjänat in. Och snälla, låt oss lämna McDonalds utanför och istället ta andra, mer representativa, exempel: en krog som drivs av en familj, eller ett par kollegor som jobbar varje dag, långa dagar, och som tar någon timmes ledigt när alla vi andra är på jobbet.

"Reformen har inte gett några jobb" hävdas det ständigt och statistik som visar annat avfärdas med olika bortförklaringar.

Ulla Pettersson på Gotlands Folkblad menar att reformens enda syfte och funktion var att sänka priserna på maten så att fler skulle gå ut och äta, därmed kan företagen expandera och anställa fler. Det är en tämligen snäv tolkning.

Den sänkta krogmomsen har många bottnar och flera fördelar:

- att ha samma momssats för mat man säljer vid borden som den för avhämtning borde vara en självklarhet. Vad är finessen med att återinföra dubbla momssatser? Förklara gärna.

- restaurangbranschen kräver mycket arbetskraft, att öka marginalen för företagen genom att de får behålla mer av sin förtjänst, stärker företagen och minskar lockelsen för svartjobb. De kan slippa säga upp eller äntligen kunna anställa någon.

- den sänkta momsen kan också göra att priserna på restaurangerna sänks, fler har råd att gå ut och äta vilket också stärker företagen.

Alla företag får inte effekter på alla plan därför kan inte reformen utvärderas med bara det ena eller det andra.

Slutligen: alla som hävdar att detta försök fungerar så dåligt borde ta upp det egna verktyget ur verktygslådan och visa upp det: fördubblad restaurangmoms och fördubblad arbetsgivaravgift för ungdomar.

En liten nätt verktygslåda med totalt 30 miljarder i ökade skatter för svenska företag, 90 miljoner bara för Gotland. Förklara gärna var skärpan finns i dessa verktyg.