Vinstgivande evenemang
Fler måste bidra mer till finansieringen av Medeltidsveckan och andra evenemang på Gotland. Evenemangen är viktiga för tillväxt och jobb och måste skötas professionellt helst i vinstgivande aktiebolag.
Foto: karl melander
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ett typexempel är Medeltidsveckan, som drar in cirka 125 miljoner kronor om året till öns näringsliv. Men själva Medeltidsveckan som arrangemang går med förlust. Och tappar nu en av sina stora sponsorer, Svenska Spel. I tisdagens GT ges bilden att det kanske tar slut med Medeltidsveckan. Men så allvarligt är det inte. Men helt klart måste de som ansvarar för arrangemanget Medeltidsveckan ändra på mycket.
Förändra för att överleva
Det är en stiftelse som bildade Medeltidsveckan. Den levde på bidrag från kommunen, sponsorbidrag och inkomster på riddarspel och marknadsstånden. Och mycket ideella krafter. Nu går inte detta längre.
För att överleva måste nog Medeltidveckan dels skaffa sig fler medfinansiärer bland alla de företag som tjänar de 125 miljoner kronorna på Medeltidsveckans besökare. Och så måste Medeltidsveckan lägga in hela sin verksamhet i det aktiebolag de bildat och driva veckan som ett vinstdrivande företag.
Jag utgår ifrån att Medeltidsveckans ledning sitter i intensiva diskussioner med exempelvis Visby Centrum AB, som innehåller väldigt många av de affärer som tjänar miljontals kronor på Medeltidsveckan.
Och säkert har de knutit nära kontakt med Gotland Promotion. Där finns alla företag som säljer resor, boende och annat via Destination Gotlands hemsida. Också där finns många som tjänar miljoner på Medeltidsveckan. Det finns säkert ett stort intresse från dessa företag att bidra till att Medeltidsveckan inte bara överlever, utan kan utvecklas och dra hit ännu fler köpstarka besökare.
Våra olika evenemang är viktiga för att öka antalet besökare på Gotland och förlänga säsongen hela året om.
Då måste nog dessa evenemang skötas som vinstdrivande aktiebolag och drivas professionellt av duktiga företagare. Bara satsa på det som är lönsamt och ta betalt så pass mycket som det är möjligt för att locka besökarna.
Det skulle säkert gå att bilda ett nätverk av bolag som ordnar Gotlands olika evenemang. Inte bara de stora som Medeltidsveckan, GGN, Almedalsveckan och Golfa Gotland Runt, utan också alla helgevenemang, där idrotten ofta spelar en stor roll.
Då kan att alla evenemang bli ekonomiskt bärkraftiga och helt enkelt bli vinstgivande för alla inblandade på Gotland.