Vinstens påverkan

Privat ägande och jakten på vinsten påverkar omsorgens kvalitet för de äldre.

Privat ägande och jakten på vinsten påverkar omsorgens kvalitet för de äldre.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2011-12-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

"Carema-modellen för äldrevård är i en klass i sig, men det privata ägandet är inte förklaringen till företagets affärsmodell."

Eva Bofride filosoferade runt Caremaskandalen och drivkrafterna i svensk äldreomsorg. Jag håller med henne om mycket i julaftonsledaren, men jag tycker hon underskattar det privata ägandets och framför allt vinstens betydelse för hur den privat drivna äldreomsorgen blir.

Självklart måste kommunernas politiker ägna stor kraft åt att göra vattentäta avtal när de lägger ut äldreomsorgen på privata bolag. Politikerna måste hela tiden räkna med att privata bolag sätter vinsten framför allt. Det gäller både stora koncerner som ägs av riskkapitalister som skattar i skatteparadis. Men det gäller också duktiga och hängivna personer som startar en privat hemtjänst eller en privat skola och driver upp dem så de går med en skaplig vinst. Och sedan säljer de bolaget till någon stor koncern och hämtar hem vinsten efter allt slit.

På Gotland finns Atheneskolan, som startades av två hängivna och duktiga rektorer. Den lockade många elever och när de nu sålt till koncernen Pysslingen, så går skolbolaget med två miljoner kronor i vinst varje år.

Pysslingen köptes i somras av jättekoncernen Academedia, som skattar sina vinster i skatteparadiset Guernsey. Genom att som Carema hålla hårt i kostnaderna kan den privata skolan och den privata hemtjänsten dra ihop vinster på några miljoner kronor om året från den betalning de får från de gotländska skattebetalarna.

När det gäller Carema, så är det privata ägandet förklaringen till företagets affärsmodell. Alla privata aktiebolag har som viktigaste uppgift att gå med vinst. Detta gäller i synnerhet företag ägda av riskkapitalbolag, vars enda idé är att köpa och sälja bolag och göra vinster på försäljningarna. Att detta påverkar driften är Carema ett typexempel på.

Ska privata bolag sköta skattefinansierad välfärd, så måste upphandlingarna var smarta och uppföljningen stenhård. Sedan måste politikerna lägga lika stor uppmärksamhet på den offentligt drivna äldreomsorgen. Den behöver också övervakning och kontroll, så det inte blir vanvård på grund av kompetens- eller personalbrist.