Vinst på arbetslösa?

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) driver en jobbpolitik där det går att göra vinst på arbetslösa, men arbetslösheten minskar inte.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) driver en jobbpolitik där det går att göra vinst på arbetslösa, men arbetslösheten minskar inte.

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Politik2011-02-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Moderatregeringen driver en helt annan arbetsmarknadspolitik än vad de tidigare Socialdemokratiska regeringarna gjorde. Moderatregeringen verkar sätta i system att det ska gå att tjäna pengar på de arbetslösa. Typexemplen är fas 3 för de långtidsarbetslösa och coachningsföretagen. I båda fallen tjänar fas 3-arbetsgivarna och coachningsföretagen mer än de arbetslösa. Det är mycket lättare att göra vinst på arbetslösa än att de arbetslösa får jobb.

Förra veckan frågade jag arbetsförmedlingen varför de inte kan ange vilken typ av arbetsgivare som merparten av de fas 3-placerade långtidsarbetslösa fanns hos. Öns arbetsförmedling kunde ange var många av de hittills placerade 332 fas 3-arbetslösa fanns. De kunde ange att de fanns hos enskilda företag, ideella föreningar, kommunen, statliga myndigheter och affärsdrivande verk. Men den stora andelen på 145 placerade fanns hos annan eller okänd arbetsgivare. Jag efterlysta förklaring och ni kan se den idag från arbetsförmedlingens Lena Broén.

Hon skyller på sekretesslagen, att de inte kan avslöja vilka arbetsgivare som tjänat 8,7 miljoner kronor under ett år på fas 3-arbetslösa. Men jag frågade inte efter namnen på de enskilda arbetsgivarna. Jag ville bara veta vilken typ av arbetsgivare det var. Gick det att ange om det handlade om enskilda företag eller kommunen borde det väl gå att ange alla arbetsgivare. Jag tycker inte det går att gömma sig bakom sekretesslagstiftningen, för det handlar inte om att avslöja "uppgift om en enskilds affärs- eller driftsförhållanden, " som det står i lagen.

Arbetsförmedlingens osäkra angivelse av vilken typ av arbetsgivare det är kan indikera att de inte har koll på läget. Om en verksamhet har tio fas 3-arbetslösa, så innebär det en inkomst på 50 000 kronor i månaden för den arbetsgivaren.

Om då de tio inte har meningsfulla uppgifter och det inte leder till ökade möjligheter att få jobb, så kommer arbetsförmedlingen att upptäcka det. Lena Broén intygar att arbetsförmedlingen har tät kontakt med de arbetslösa och ska påbörja en utökad kontroll av de arbetsgivare som har fas 3-arbetslösa. Dessutom sker alltid samråd med facket och de borde ju larma om något är fel.