Vinst eller behov?

Carema-skandalen avslöjar att de tagit ut 30 procent i vinst. Vinstnivån borde begränsas i regionens upphandlingar.

Carema-skandalen avslöjar att de tagit ut 30 procent i vinst. Vinstnivån borde begränsas i regionens upphandlingar.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2011-11-14 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Mats Jansson tar upp mitt resonemang om vinstens storlek, när regionen gör upphandlingar. Det är naturligt för en näringslivsföreträdare att hävda företagens rätt till största möjliga vinst. För det är ju själva idén med företagsamheten, största möjliga vinst.

Jag vill påminna om att i min ledare utgick jag från att företagen som får upphandlingar av regionen, skulle ha ett utrymme för vinst. Jag föreslog dock att man i upphandlingarna skulle sätta en gräns för hur hög vinsten skulle vara. Eftersom snittvinsten i näringslivet är åtta procent, så var det i de krokarna jag tänker mig en maxgräns för vinstuttag vid regionens upphandlingar. Däremot borde det inte få gå att plocka ut över 30 procent i vinst på insatt kapital, som Carema och andra kunnat. Vilket framkommit i den vanvårdsdebatt som nu rasar i riksmedia.

De företag som sköter delar av regionens verksamheter har sannolikt varierande vinstuttag. Några ingår i stora koncerner och är svåra att via Bolagsverket kolla, hur mycket vinsten är just från den gotländska verksamheten. Det gäller Attendo Care, Ragn-Sells och njur- och dialysföretaget Diaverum. Däremot går det lätt att kolla de gotländska företagen och det finns företag, som kan ta ut över 30 procent av insatt kapital i vinst. Hur ett sådant vinstuttag påverkar kvaliteten, utgår jag ifrån att regionen har full koll på.

Mats Jansson menar att fördelen med att låta privata företag sköta kommunal verksamhet är att det blir bättre effektivitet och kvalitet. Det finns det inga vetenskapliga bevis på, som den berömda SNS-rapporten visade. Carema-skandalen har visat, att när vinsten istället för behovet, blir styrande i vård och omsorg om äldre, då går det illa för både de äldre och personalen.

När vinstmotivet styr påverkas allt. Bemanning, belöningssystem, mentalitet, organisation, ledning, kontroll, uppföljning. Kissblöjor vägs för att användas maximalt på de äldre, är ett skräckexempel på när vinstjakten får styra i vårdbolag ägda av riskkapitalister som skattar i skatteparadis.

När vinsten blir styrande i vård och omsorg går det ofta fel. När privata företag säljer varor och tjänster till regionen, så måste det gå att diskutera företagens vinstnivå. Det handlar ju om skattepengar som egentligen ska gå till välfärden och inte till riskkapitalister i skatteparadis.