Vill vi ha fler ersättningsjobb?

Statens kaka inte säker.Foto: Jurek Holzer/SCANPIX

Statens kaka inte säker.Foto: Jurek Holzer/SCANPIX

Foto: Jurek Holzer/SCANPIX

Politik2009-06-02 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Gotland är med på ett hörn i senaste numret av Sunt Förnuft, Skattebetalarnas förenings tidning. Det beror inte på att någon på ön har visat sunt förnuft på sista tiden, även om det säkert har inträffat. Det handlar istället om regementsnedläggningar, ersättningsjobb och flyttkaruseller. Jag förstår faktiskt att just skattebetalare kan ha synpunkter på det.

Sunt Förnuft berättar om Sollefteå, där 600 arbetstillfällen försvann med regementet I21. År 2001 bestämdes att Sollefteå skulle få ett av de sex distansapotek som skulle startas i Sverige. Till Sollefteå kom också Krisberedskapsmyndigheten. Allt som allt: 230 statliga jobb.
Hur mycket är kvar? Distansapoteket? Nedlagt. Krisberedskapsmyndigheten? Upplöst. Det mesta har flyttats till Karlstad, till den nya Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
När jag skriver att "det mesta" har flyttat till Karlstad så inkluderar det inte personalen. Tre flyttar med. Kvar i Sollefteå finns Krisberedskapsmyndighetens nya fina lokaler.

Efter åtta år har de mesta av det som till höga kostnader flyttades till Sollefteå försvunnit igen. Finns det en liknande hotbild här på Gotland? På Riksantikvarieämbetet och på Riksutställningar hade man knappt svalt flyttgröten när kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth tyckte att det kunde vara läge att påminna om att Alliansen var emot de flyttbesluten. Det kan bli en returbiljett till Stockholm.
Det var i samband med att kulturutredningen presenterades. Och utredningen föreslog ju också organisatoriska förändringar inom de statliga kulturvårdande myndigheterna. Och vad organisatoriska förändringar kan leda till vet ju Sollefteå alltför väl.

Nu hoppas ju jag att regeringen inser att man bara ställer till mer oreda genom att flytta myndigheterna en gång till. Men för framtiden tror jag att det är en viktig lärdom att det vi skapar på Gotland kan stanna på Gotland. Det vi på nåder får oss tilldelade kan inte bara verka passiviserande, det kan också försvinna förr än man anar.

Sunt Förnuft påminner också om hur Gotland fick omställningspengar i samband med att P18 lades ner, och om hur 2,8 miljoner (av 50) blev poolbidrag till besöksnäringen. Så skulle algsäkra bad garanteras. Den "investeringen" skulle jag vilja se en utvärdering av.