Vill sossarna alls synas i Almedalen?

Persson, Löfven, Sahlin och Juholt. Löfven med armen om företrädarens företrädare, men även de andra två kan tjäna som varnande exempel.

Persson, Löfven, Sahlin och Juholt. Löfven med armen om företrädarens företrädare, men även de andra två kan tjäna som varnande exempel.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Politik2013-07-02 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Mitt på dagen i går gick jag förbi Socialdemokraternas stuga i Almedalens vimmel. Deras uteplats stod helt öde. Inte en människa. Där stod bara ett pelarbord med en skål blekröda gelehjärtan och såg övergivet ut.

Socialdemokraterna har Almedalsveckans sista dag på söndag. Den dag då de flesta av Almedalsbesökarna redan har åkt hem. De flesta arrangörerna har också åkt, eller åtminstone börjat packa ihop sina saker.

Jag tror Socialdemokraterna i hemlighet tycker ganska bra om den här kronologin. Det minskar förväntningarna på att Stefan Löfven ska ha något konkret eller något nytt att komma med då han stiger upp i talarstolen. Han kan komma undan med ett allmänt hållet pep talk för de redan frälsta, utan att det nödvändigtvis bli stora rubriker om partiets olidliga lätthet och innehållslöshet.

Under förra mandatperioden gick det bäst för Mona Sahlin så länge hon undvek att lämna några besked och innan det rödgröna samarbetet lanserades. Sedan tappade Sahlin bort ett stort försprång under mandatperiodens andra halva.

Löfvens lärdomar av detta tycks vara de enklast tänkbara:

* Inga besked.

* Inget rödgrönt samarbete.

Ju längre han lyckas hålla fast vid den linjen, desto mindre är risken för att något går snett. Tror han.

Framtiden får utvisa om bedömningen är riktig. Det politiska landskapet har ju en tendens att förändras så att historien inte kan läsas som ett facit. Vilken strategi man än väljer att följa så kan man stöta på oväntade problem.

Exempelvis ger opinionsmätningar nu intryck av att väljarna inte älskar blockpolitiken, utan gärna ser att partierna går till val på egna program.

Men å andra sidan vill man naturligtvis veta hur en statsministerkandidat tänker sig att regera.

Socialdemokraternas största tillgång just nu är att de är något annan än alliansen. De rödgröna har ett försprång i opinionsmätningarna, men inte på grund av sin egen styrka eller på lockelsen i budskapet.

En lärdom av Mona Sahlins tid som partiledare var hur snabbt ett försprång kan tappas bort, om det inte bygger på skarpa förslag och opinionsbildning. Och det finns fler än ett sätt att tappa bort det.