Vill rädda välfärden
Anna-Greta Leijon och Lilian Virgin står i spesen för en grupp äldre, som vill slåss för välfärden och socialdemokratisk valvinst.
Foto: Fotograf saknas!
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är drivkraften till att ett drygt tiotal tidigare aktiva socialdemokrater nu ställer upp som (s)töttepelare för att slåss i valrörelsen och vara en blåslampa mot partiet. Under ledning av förra statsrådet Anna-Greta Leijon i riket och förra riksdagsledamoten Lilian Virgin på Gotland presenterades igår de gotländska (s)töttepelarna och ett valprogram för de äldre på Gotland.
De går inte in i valrörelsen bara för att få en bättre äldrepolitik, utan också för att rädda välfärden och framtiden för barn och barnbarn. Pensionärer är ingen enhetlig grupp. De flesta är ganska pigga och aktiva ända fram till de sista åren, då sjukdom och ålder kräver stora insatser av välfärdssamhället. Jag tycker det var så skönt, att höra Anna-Geta Leijon poängtera, att de äldre vill också ha möjligheternas land. Vi vill bestämma över våra liv, sa hon och påminde om hur de sjöng när de var yngre: Vi kan, vi vill, vi törs.
Socialdemokraternas äldrepolitik på Gotland innhåller det självklara kravet att pension och lön ska beskattas lika. De borgerliga har ju sänkt skatten för lön, men pensionärerna betalar högre skatt. Detta lovar socialdemokraterna att ändra på, medan de borgerliga tänker ha kvar skillnaden i skatt mellan pension och lön.
I äldreprogrammet krävs att makar ska få bo tillsammans hela livet och att hemtjänsten måste bli mer flexibel än idag. De äldre måste själva få bestämma mycket mer över hur hemtjänsttimmarna ska användas. Besök på bibliotek, handla och göra restaurangbesök.
Det måste finnas olika typer av boenden för de äldre och på olika äldreboenden ska det finnas god mat och bra lokaler för gemenskap. Många äldre är ensamma och behöver möjligheter att träffa andra. Och då inte bara andra äldre, utan där alla generationer kan mötas.
Grundfilosofin är det självklara att äldre har erfarenheter och kunskaper som inte får försvinna. De behövs i politiken. Och de måste få möjligheter att forma sina egna liv även som äldre i möjligheternas land.