16 miljoner plus i en budget på över fyra miljarder kronor är en mycket svag budget. Satsningarna är få och den övergripande strategin för den rödgröna majoriteten är att övervintra i det ekonomiskt kärva läget, utan att rasera den gotländska välfärden.
Eftersom den borgerliga alliansen inte har några bättre idéer eller mer pengar, så hade de bara marginella ändringar i sitt budgetförslag. De borgerliga trodde, att de genom olika privatiseringar skulle tjäna in cirka åtta miljoner extra nästa år. Och den stora striden i debatten om ekonomin handlade mest om för och emot att privatisera välfärdsproduktionen. De borgerliga var upprörda över att Hanna Westerén och de rödgröna vill driva äldreboendet Pjäsen i kommunal regi när kontraktet med Attendo går ut i början av nästa år.
De rödgröna vill ta vara på de stordriftsfördelar som öns största äldreboende med 100 platser har och kunna samverka med övrig kommunal äldreomsorg. Avsikten är att det ska drivas med samma kostnad och kvalitet som idag. Men att skattebetalarna och inte aktieägarna ska få del av de stordriftsfördelar som uppstår. Det handlar om att se regionens välfärdsproduktion som en helhet. Då är det både verksamhetsmässigt och ekonomisk mer lönsamt att ha full kontroll över allt. Att gå från stuprörstänkande till helhetssyn.
Det fanns fler exempel på detta i den rödgröna budgeten. En rad uppdrag har getts att ordna en bättre lokalsamordning mellan förvaltningarna och sänka lokalkostnaderna. De rödgröna satsar på energieffektivisering som sparar pengar och miljö och de vill kolla om det går att sälja regionens fastigheter med äldreboenden till Gotlandshem eller andra. Inom personalpolitiken ska man se över lönesättning i förhållande till jämställdhet och bristyrken och de som vill ha heltid, ska få det. Socialnämnden, skolan och sjukvården ska utreda en gemensam vikariehantering.
När en del borgerliga står talarstolen låter det, som de har lösningen på regionens ekonomiska problem. Allt kan göras effektivare och gärna privat. Men så enkelt är det inte. Det finns inga mirakellösningar. Bara politiskt gnet och hårt arbete för att hitta bästa möjliga välfärd till lägsta kostnad. Just nu gäller det att inte rasera den gotländska välfärden.