Vilket tåg vill man gå med i?

Politik2013-02-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag känner att jag kan inte gå med i det tåget...”. ”Det här med Fittstim och hår... neeej”.

Ungefär så sa Mia Skäringer i sin mycket sevärda tv-serie ”Mia på Grötö”. Hon och skådespelaren Maria Lundqvist höll med varandra om att de inte ville kalla sig feminister. Eftersom de vill bejaka både de manliga och kvinnliga sidorna i sig själva.

Jag måste erkänna att jag trodde att de skojade. De är ju båda kloka och kända för att ha en träffande humor.

Men nej, de var allvarliga och tacksamma att de hittat varandra i sitt avståndstagande från feminismen.

De får självklart tycka vad de vill men i mina ögon föll de två förebilderna i aktning när de förminskade feminism till en fråga om kroppsbehåring.

Och inte är de så ensamma som de verkade tro. Det är bara att gå in på valfritt debattforum så hittar de andra som tycker likadant.

Som tycker att det gått för långt. Att kvinnor inte längre ska få vara kvinnor och män vara män.

Ett påstående som innebär att det finns en mall för att vara kvinna och en mall för att vara man.

Hur kan man vilja gå med i DET tåget?

I veckan uppmärksammades en minst sagt märklig dom där en man dömts av tingsrätten (inte Gotlands) för våldtäkt efter att med våld ha fört in sina fingrar i en kvinnas vagina för att kolla om hon varit otrogen.

Domen överklagades och Svea hovrätt kom fram till att: ”Hans gärning kan (---) inte anses ha haft en sådan sexuell prägel att den är att bedöma som en sexuell handling i brottsbalkens mening. Något ansvar för sexualbrott kan därför inte bli aktuellt.”

Det är alltså ett mindre grovt brott att penetrera en kvinnas kön om syftet är att kontrollera om hon varit otrogen. Det var inte brottet som var avgörande utan syftet.

Lite som aktivistarkitekten Daniel Heilborn som uppenbarligen begått brottet att inte lyda polismans order men som friades eftersom det kunde anses att han försökte stoppa en olaglig avverkning av skog.

Att tingsrätten även dömer i frågan om Nordkalks påstått olagliga avverkning är anmärkningsvärt och det ska bli intressant att följa överklagandet vidare i rättsprocessen.

Medierna har också anklagats – i folkets domstol – för att ge den ena av två sidor i Ojnarefrågan överdrivet utrymme.

Eftersom dessa anklagelser kommer från båda sidor kan man kanske tolka det som att balansen varit tillfredsställande.

Tillbaka till feminism och könsroller.

Det är lite intressant att kolla till exempel tidningar som riktar sig till män respektive kvinnor.

Kvinnotidningar handlar till stor del om utseende, hälsa och välmående.

Manstidningar handlar om kvinnors utseende, sex, sport eller bilar.

Sajten ”Mens World” är en fascinerande plats. Den sägs vara Sveriges största communtiy för ”medvetna män i alla åldrar”.

I en artikel visar ”reportern” Gino Lundqvist prov på denna medvetenhet genom att påstå att kvinnor som varit utsatta för sexuella övergrepp generellt sett är ”bättre i sängen” än den ”fina halvt oskuldsfulla tjejen från Eskilstuna”. Han ”har hört” otaliga berättelser som styrker denna tes.

Det är glädjande att se att det finns män som tar strid mot den unkna och stereotypa mansrollen.

Tyvärr är de inte så många och Gino Lundqvist är definitivt inte en av dem.

Trevlig helg!