Vilket betyg får minister Björklund?

Foto: JESSICA GOW

Politik2013-05-29 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

”Bort med flumskolan” var en av de viktigaste parollerna när högern vann valet 2006. Men hur står det till med skolan efter sju år av borgerligt styre? Aniaragymnasiet, en privat skola i Göteborg, har missat att ge en klass undervisning i kärnämnet religion.

Och på fredag tar eleverna studenten. Nyheten fick stor spridning i tisdags och ses som ännu ett exempel på skolans förfall.

Dyster bild

När Skolverket i förra veckan presenterade sin rapport över läget i skolan var bilden dyster. Resultaten försämras, klyftorna mellan skolor med bra och dåliga resultat ökar drastiskt och allt fler lärare överväger att lämna skolan.

Samma bild ges i den senaste PISA-undersökningen där elevers kunskaper från 65 olika länder jämförs. I Sverige har läsförståelse och kunskaper i naturvetenskap och matematik försämrats. Den svenska skolan som tidigare tillhört de bättre i världen är idag på många områden under genomsnittet.

Skolverket lägger mest kraft på att beskriva och kritisera att klyftorna ökar i skolan. Inledningen på pressmeddelandet kring rapporten kunde lika gärna varit ett citat från vänsterpartiets partiprogram: ”skillnaderna mellan skolor med bra och dåliga resultat har ökat dramatiskt och sannolikt har det fria skolvalet bidragit till utvecklingen”.

De ökande klyftorna ett stort problem för alla som tycker att alla barn ska ges samma förutsättningar. Men klyftorna påverkar också resultaten.

Enligt OECD ger en mer blandad elevsammansättning också betydande bidrag till att förbättra resultaten för elever med sämre förutsättningar.

Ordning och reda?

Högern har, med Folkpartiet i spetsen, sagt att åtgärder som mer betyg, kvarsittning och möjlighet för lärare att beslagta mobiltelefoner skulle skapa ordning och reda. Genom lärarlegitimationer skulle statusen för läraryrket att höjas.

Men de positiva effekterna har uteblivit. Kvarsittning och mer betyg verkar inte ha gett bättre resultat och lärarlegitimationerna bidrog snarare till att sänka än att höja statusen på läraryrket. Bemanningsföretaget Proffice som fick i uppdrag att sköta lärarlegitimationerna gjorde det slarvigt och många legitimationer blev helt felaktiga vilket resulterade i en stor skandal som slutade med förhör för skolminister Jan Björklund (Fp) i konstitutionsutskottet.

Personal eller skattesänkning?

Högerregeringen har misslyckats med skolan. Under deras regeringstid har skolan inte blivit bättre utan sämre.

Den svenska skolan liknar allt mer ett sjunkande skepp. Kaptenen Björklund verkar själv ha gett upp hoppet. Men högerregeringen har kastat ut en livboj för de föräldrar som kan betala: RUT-avdrag för läxhjälp.

Detta duger bara för en regering som inte ser till hela folkets behov. Vad skolan behöver är mindre klyftor och mindre segregation men framförallt bättre förutsättningar för lärarna att utföra sitt arbete.

För det krävs satsningar på mer personal i skolan. Och då blir det igen en fråga om prioriteringar. Vad är viktigast? Mer personal i skolan eller nya skattesänkningar?