Vilka svar vill Rikstrafiken ha?
Nej, nej, nej.Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det är väl bra att Rikstrafiken försöker ta reda på vad som är viktigt för allmänheten. Möjligen oroar det mig en smula att de frågor som ställs antingen är mycket öppna eller extremt begränsade.
Vad menar jag med det? Låt mig räkna upp frågorna och svarsalternativen i enkäten.
1. Hur vill du att färjetrafiken ska se ut 2015? I det svarsfältet kan man skriva vad man vill.
2. Jag som svarar är: Här kan du välja mellan "man" eller "kvinna".
3. Hur ofta reser du med färja mellan Gotland och fastlandet? Sex alternativ.
4. Bedriver du näringsverksamhet på Gotland? Ja eller nej.
5. Är du fritidsboende på Gotland? Ja eller nej.
6. Är du fast boende på Gotland? Ja eller nej.
Fem av sex frågor handlar inte alls om färjetrafiken, utan om att kategorisera dig som person.
Den sjätte frågan är helt öppen. Det är väl inte värdelöst att Rikstrafiken får in synpunkter på hur framtidens färjetrafik ska vara. Det blir som en idébank. Men jag har svårt att se hur svaren från en sådan enkät ska kunna sammanställas på ett sätt som ger vägledning om vad gotlänningarna och andra resenärer tycker i olika frågor. I värsta fall kan Rikstrafiken välja och vraka i enkätsvaren och hitta stöd för vad fanken som helst.
Enkäten innehåller inga raka, svåra frågor.
Prioriterar du pris eller fart? Frekvens eller fart? Hur ser du på att priset är så olika för gotlänningar och fastlänningar? För att nämna några exempel.
Kanske tycker Rikstrafiken att svaren på dessa frågor finns i den rapport som presenterades i våras:
Persontransporter till och från Gotland - Undersökning av färje- och flygpassagerarnas resvanor, preferenser och värderingar
Men vilka frågor är det i så fall den pågående enkäten ska besvara?
Det är begripligt om Rikstrafiken inte är nöjd med hur anbudsförfarandet avlöpte förra gången. Ingen budgivare i första rundan. En ensam budgivare som vann på walk over i andra rundan. Rikstrafiken står redan nu i begrepp att upphandla extern kompetens inför nästa avtal om Gotlandstrafiken, trots att det är mer än fem år till nästa avtalsperiod. Sista anbudsdag är 11 november. Finns det någon gotlänning som kan lägga ett bud?
Nå, om Gotland vill påverka hur nästa upphandling ska gå till är det hög tid att agera.Den rapport som publicerades i mars i år (Säkerställd linjesjöfart - Handlingsalternativ för Gotlandstrafiken från 2015) utgick väldigt mycket från statens behov och önskemål. Perspektivet var inte gotlänningarnas eller andra resenärers. Varje resonemang kokade ner till grundfrågan: Vad betyder det här för staten? Illavarslande.
Så det gäller att ligga på om pris, fart, turtäthet och komfort ska motsvara de krav resenärerna har rätt att ställa.