Viktigt markera värdegrund

Politik2014-03-17 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Hur många tror på riktigt att det går att uppnå total fred i världen?

Inte många skulle jag tro. Är det för den skull en vision och en idé som vi bör överge till fördel för mer realistiska planer?

Alla människors lika rätt och värde är något som väldigt länge varit en självklarhet i demokratiska organisationer men något som tyvärr i dag utmanas av andra krafter. Därför är det ännu viktigare för alla som står bakom dessa värden att de gör det ännu högre och ännu tydligare.

I den valplattform som Gotlands-Centern nu jobbar med utgår man från några grundläggande värderingar, bland annat denna: ”Det ska inte vara avgörande var du växer upp eller i vilken familj. Det är inte plånbokens storlek som ska avgöra dina valmöjligheter”.

På distriktsstämman i Väskinde i lördags diskuterades hur man ska kunna presentera konkreta politiska förslag så att detta uppnås. Vägen till en totalt jämlik värld kan synas lång, inte minst med tanke på att det finns politiska partier som inte alls vill uppnå detta mål.

Men då är det som sagt viktigare än nånsin att den politiska kompassen är rätt inställd även om de enkla lösningarna för att nå målen är fjärran.

Att våga diskutera hur värdegrunden ska överföras i praktisk politik är både viktigt och modigt. Många partier använder stora ord och högt tonläge om det egna partiets förträfflighet medan själva politiken går i motsatt riktning.

Vad sägs om att ständigt anföra att jobbskatteavdragen orsakat en raserad välfärd och ökade klyftor utan att själva förespråka en förändring? Eller prata om solidaritet samtidigt som man själv vill värna dem som redan har innan de som behöver får komma in på arbetsmarknaden?

Att få politiska slagord att gå i takt med politiken kan ses som en självklarhet men är det inte. Det finns alltid om och med som gör att det är lättare att gilla läget än att medverka till att ändra det.

Anders W Jonsson, Centerpartiets vice partiordförande, var gäst på stämman i lördags och framhöll bland annat partiets okomplicerade och självklara inställning till jämställdhet. Helt utan strategier eller särskilda satsningar har partiet haft fler kvinnor på framstående än många andra partier som ofta framhåller sig som särskilt feministiska. Annie Lööf är den tredje i raden av kvinnor som partiledare medan många andra partier inte ens haft sin första. Det är inte bara en faktauppgift att vifta med framför näsan på andra partier, det säger något mycket viktigt om partiets struktur och kultur.

Det ska bli väldigt spännande att följa valrörelsen och se hur opinionen ändras under tiden som de rödgröna partiernas politik börjar granskas, något som det hittills varit tunnsått med. Precis som inför förra valet.

Hur vill Stefan Löfven bygga upp det land hand anser ligga i ruiner? Och med vem ska han göra det?