LEDARE
När partierna arrangerar sina olika seminarier gäller det att stärka sina teser med hjälp av oberoende forskare och experter. Ibland skulle det vara spännande att låta Moderaterna använda Socialdemokraternas experter och Vänsterpartiet Moderaternas. Det kanske skulle bli kontraproduktivt för partierna men mer spännande för dem som lyssnar.
Att olika experter och forskare stärker olika teser betyder inte att någon av dem är ute och cyklar. Precis som med politiken handlar det om vilka mekanismer och förklaringsmodeller man sätter sin tillit till. Det är däremot uppfriskande när experten inte låter sig regisseras, som på Centerpartiets ekonomiska seminarium i går när Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet, bad Centerpartiets chefsekonom, Martin Ådahl, att använda andel av befolkningen och inte absoluta tal när man vill beskriva arbetslösheten.
”Du kan bättre, Martin”, konstaterade han krasst.
I övrigt var dock ekonomerna på plats eniga om att det är jobben som måste bli fler, inte de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna. Förutom Andreas Bergh var det Robert Bergqvist, chefsekonom, SEB, samt Fredrik Bergström, affärsområdeschef vid WSP Analys & Strategi.
Den sistnämnde presenterade den rapport som presenterades vid Centerpartiets ekonomiska seminarium med rubriken ”Utanförskapets geografi. En analys av den outnyttjade tillväxtpotentialen i Sveriges kommuner”.
Bättre än att försköna arbetslöshetstalen genom att tala om antal jobb och personer istället för andel av befolkningen, samt anklaga Socialdemokraterna för att vilja att alla ska leva på bidrag är det att peka på precis de sakliga fakta som rapporten visar. Konkreta insatser för att underlätta för jobbskaparna att anställa, frigöra kreativitet, vara mer flexibla och inte låsa in människors vilja att arbeta i stelbenta administrativa system.
Rapportens viktigaste lärdom är dock de geografiska skillnaderna. Det borde inte vara någon skillnad var i landet man bor men det är det.
Andelen ohälsa och utanförskap är ojämnt fördelad. Skulle dessa regionala skillnader jämnas ut skulle det, enligt rapporten, ge 240 000 jobb, öka BNP med 180 miljarder och lönesumman med 70 miljarder kronor. Hur ska då detta göras?
Självklart hade Centerpartiet ett antal förslag som presenterades efter seminariet. Förslagen går ut på att göra det enklare och billigare att anställa, avveckla Arbetsförmedlingen på sikt, avskaffa och rensa i arbetsmarknadsåtgärderna, ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter för unga under 23 år, ändringar i turordningsreglerna och införa en högre nivåer men kortare perioder i a-kassan.
Grundinställningen att fokusera på att skapa fler jobb hellre än att bygga generösa bidragssystem för dem som inte har jobb borde vara en självklarhet, oavsett politisk ideologi. Alla inbjudna experter betonade också vikten av hållbara och långsiktiga spelregler för framför allt villkoren att anställa, en förhoppning som är mer from än realistisk då det inte ens råder konsensus kring självklarheten att jobben måste bli fler.