Viktigt att vårda varumärket

Kommer Nordkalk om sju år ligga öde och en och annan turist cyklar förbi. Nu måste en konsekvensutredning göras om hoten mot jobben på norra Gotland.

Kommer Nordkalk om sju år ligga öde och en och annan turist cyklar förbi. Nu måste en konsekvensutredning göras om hoten mot jobben på norra Gotland.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2011-06-20 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Varumärken är viktiga och därför måste de vårdas och underhållas. Tror dock inte att alla producenter av gotländska produkter insett detta. Brukar köpa morötter från en känd odlare på östra Gotland, som dessutom bygger mycket av sitt varumärke på just "gotländskt". Efter att vid ett flertal tillfällen under våren fått påsar med ruttna och mögliga morötter har jag nu infört inköpsstopp för dessa morötter.

Om felet beror på produkten, packningen, transporten eller butiksförvaringen vet inte jag, men som producent måste man bevaka sitt varumärke i hela kedjan. Känns som att många tror att ordet "gotländskt" är ett självspelande piano, men börjar det bli ostämt så klingar det bara illa och konsumenterna tål inte hur mycket som helst. Så vårda varumärket "gotländskt", det är guld värt.

I vintras avslöjade de gotländska vattenråden missförhållanden vid Ragn-Sells avfallsanläggning i Roma, samt reningsverken i Havdhem, Katthammarsvik och Ljugarn. Frågan är om dessa kommit till offentlig kännedom utan vattenrådens idoga arbete med egna provtagningar? Det som framkom då var sådant som regionen och länsstyrelsen borde upptäckt långt tidigare, men någonstans i kontrollapparaten brast det.

Nu ska nya provtagningar göras och det ska bli intressant att följa resultaten av dessa. För det känns lite märkligt att nya bygglov hela tiden beviljas i Ljugarn, samtidigt som det finns en osäkerhet kring reningsverkets kapacitet. Badstranden utgör en viktig magnet för ortens turistindustri och förorenat badvatten vore därför en katastrof. Ska Ljugarn utvecklas krävs en utbyggnad av reningsverket nu och inte som planeras om flera år.

Nyligen avslutades rättegången kring kollisionen mellan två Gotlandsfärjor sommaren 2009. Allt fokuserades på den ena befälhavaren och det känns som vanligt att det är lättare att skylla på en enskild person än en stor drake, för det fanns även brister hos rederiet. Till exempel var det fel på lilla snabbfärjans automatiska identifikationssystem AIS och färdskrivaren. Efter olyckan skärper dessutom nu Transportstyrelsen utbildningskraven på snabbfärjornas besättningar och eventuellt ska också bemanningen utökas.

Enligt uppgifter direkt efter olyckan saknade överstyrmannen på lilla snabben erfarenhet av vattenjetdrivna fartyg, men blev ändå utskickad som ställföreträdande befälhavare. Här har väl verkligen arbetsgivaren - alltså rederiet - brustit i ansvar. Så som sagt, det känns som att det är lättare att skuldbelägga en enskild person än en stor drake. Men så kan det väl ändå inte vara? Eller...

Att cykla är en trevlig motionsform, men när man kör på trafikerade vägar gäller det att synas och därför använder jag varselfärgad reflexväst. Vet hur svårt det som bilist är att upptäcka en mörkklädd cyklist när vägen slingrar fram med omväxlande solig och skuggig vägbana.

Därför är det förvånande att så många tävlingscyklister forsar fram helt svartklädda på sina träningsrundor.

På med reflexvästarna!