Viktigt att stimulera läslusten i skolan

Politik2014-04-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL KOMMENTAR

Läsande bland barn och ungdomar är en viktig fråga. Att förstå det man läser, att omformulera det till egna tankar är en del av processen att bli vuxen. Allt för att kunna bli medborgare i ett demokratiskt samhälle. Det är ingen självklarhet att kunna läsa och förstå vad som döljer sig bakom orden. Läsförmågan måste erövras – med mer eller mindre hårt arbete.

Här har föräldrar, skola men även biblioteken, i första hand skolbiblioteken, ett stort ansvar. Enligt skollagen ska elever i bland annat grundskolan, grundsärskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ha tillgång till skolbibliotek. Det gäller både kommunala och fristående skolor. Förhoppningen är att i skolbiblioteket ska eleverna grundlägga en vana att söka kunskaper och upplevelser. skolbiblioteket ska vara en naturlig del av skolan, precis som olika specialsalar.

Vad händer då om en skola inte uppfyller skollagens krav om att ha tillgång till skolbibliotek? Jo, då kan Skolinspektionen hota med vite, vilket hände 2013 när en friskola i Linköping hade misskött sig. 200 000 kr kunde det kostat skolan.

Något sådant behöver nog inte ske på Gotland där skolorna uppfyller Skolinspektionens krav i detta avseende. Men på ett annat sätt uppfyller skolbiblioteken på Gotland inte kravet att alla elever ska ha rätt till en likvärdig skola. Det är att alla elever inte har tillgång till ett bibliotek med bibliotekarie. Det handlar i första hand om de mindre skolorna på landsbygden. Skolor där det går elever som dessutom ofta har lång väg till ett allmänt bibliotek. För att täcka bristen på bibliotekarier har då någon av lärarna uppgiften att hjälpa eleverna att botanisera i floran av böcker. Skolbibliotekens viktiga roll i det pedagogiska arbetet är något att tänka på är väsentligt när man hävdar att även de mindre skolorna på landet ska vara kvar. FP driver frågan att alla skolor, även på landsbygden, i den riktningen. Då gäller det att inte glömma bort skolbibliotekens betydelse för lärandet.

För att bäst ta tillvara skolbibliotekens resurser och möjligheter på ön måste det ske ett målmedvetet samarbete mellan lärare, fritidspedagoger, PMC (Pedagogiskt Mediecentrum Gotland) och allmänna bibliotek. Alla bidrar var och en på sitt sätt till skolans undervisning och verksamhet. Med stöd av rektorerna på skolorna och genom att förankra idéerna bland övriga personalgrupper hur man vill arbeta i det pedagogiska arbetet kan skolbibliotekarierna göra sig synliga för eleverna.

Biblioteken ska användas och vara en naturlig del i skolans vardag. Målet ska vara att väcka och stimulera läslusten och att hjälpa alla elever utveckla den informationskompetens de behöver för att delta dagens medieverklighet. Och i morgondagens arbetsliv.

Utmärkelsen ”Skola i världsklass” delas ut av fackförbundet DIK. Den premierar bibliotek där samarbetet mellan skolbibliotekarier och lärare fungerar bra och som stärker elevernas måluppfyllelse. När får vi se en skola på Gotland tilldelas detta premium?