Viktigt att redovisa relationerna

Foto: Pigge Werkelin, Gotlandsbåten

Politik2014-08-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Tvisten om vad som är en ”jämförbar resa” behandlas nu av Konsumentverket efter att Gotlandsbåten anmälts för att inte bekosta ersättningsresor för sina passagerare när det stod klart att det inte blev någon trafik 2014.

Man har betalat tillbaka alla pengar och enligt uppgift var de flesta nöjda med detta.

Om Konsumentverket kommer fram till att Gotlandsbolaget borde ha betalat ersättningsresor kan man gissa att fler kommer att begära detta. I första läget kanske man inte anser det nödvändigt, man har ju fått tillbaka sina pengar, men det som människor har rätt till brukar människor som regel också försöka utnyttja. Men jag har svårt att se hur det i praktiken skulle gå till att ersätta passagerarna så här i efterhand.

Om frågan går till rättslig prövning i domstol är frågan på vilket sätt Gotlandsbåten ska uppfylla sitt ansvar om rätten anser att man gjort fel. Ett generellt skadestånd till alla eller bara dem som klagat på hur deras ärende hanterats?

Rätt ska vara rätt, det är ingen tvekan om den saken. Frågan är dock vad som skulle ha hänt om Gotlandsbåten hade fortsatt att erbjuda alla ersättningsresor hela sommaren?

Jo, man skulle sannolikt ha gått i konkurs och ingen skulle ha fått några pengar alls. Det skulle varit rätt rent formellt men många resenärer skulle ha drabbats ekonomiskt.

Det är oerhört tråkigt att trafiken inte kom i gång och det finns väldigt många frågor som fortfarande är oklara. Inte minst hur färdig båten ”Västervik” egentligen var.

Men det finns också många frågetecken kring det som hände i Grekland, för mycket som verkar för konstigt. Nån gång i någons memoarer får vi kanske svaret?

Men dessa mystiska frågetecken är också ett tecken på en bransch med urgamla traditioner och dito hierarkier, insynen är noll och många familjeföretag med starka patriarker har skapat strukturer som man inte ändrar på i brådrasket.

Lojalitet och tuffa tag i konkurrensen hör till. Därför är det också intressant att reflektera över olika relationer.

Håkan Ericsson, inhoppare på Gotlands Folkblad, har skrivit många positiva ledare om Gotlandbåten. Det får han självklart göra men för läsaren hade det varit relevant att veta att Håkan Ericsson också är ordförande för ABF Gotland och dess bolag (AB Gotland Uppdrag/ABF Academy) som äger aktier i Gotlandsbåten.

Denna information gör det också intressant när ABF ska ordna en föreläsning om gotlandstrafiken (inte Gotlandsbåten).

Föreläsare är en av grundarna och huvudägarna i Gotlandsbåten, Nils Nordenbrink.

Nils Nordenbrink är kunnig i gotlandstrafiken som helhet, inte tu tal om den saken, men han har också starka egenintressen i hur den befintliga trafiken, utförd av Destination Gotland, beskrivs och framställs.

Och samma gäller självklart när Håkan Ericsson kliver in i sin roll som opinionsbildare på Gotlands Folkblad.

Ingen är inte diskvalificerad för att man har egenintresse men detta bör redovisas tydligt när man skriver och talar i egen sak.