Viktigt att lära av historien

Politik2014-01-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

Varför styrs vårt samhälle av politiska partier? Ibland, i dagens debatt, beskrivs politiska partier som nån sorts särintressen som vill roffa åt sig makten för att sin egen skull. Det höjs röster för att riva upp blockpolitiken samtidigt som andra tycker att det bara borde finnas två alternativ att välja på. Andra anser att de största partierna ska samarbeta oavsett hur långt de står från varandra politiskt.

På Gotland kritiseras de ständiga politiska maktskiftena vart fjärde år för att de omöjliggör långsiktighet och kontinuitet, samtidigt som andra påstår att det inte spelar någon roll vilken majoritet som har makten, det blir likadant ändå.

En del företagare ser politiken som en fiende, någon som sätter käppar i hjulen för innovativa idéer och projekt. Det talas inte lika mycket om detta som det talas om politikens oförmåga att förstå företagarnas villkor.

Mina tankar började snurra kring dessa frågor när jag läste Pigge Werkelins blogginlägg om hans önskningar inför 2014. En av önskningarna var nämligen att de politiska ideologierna ska dö ut till fördel för att de mest lämpade personerna ska styra Gotland tillsammans. Jag började fundera på detta och vilket samhälle det skulle skapa. Tanken är intressant och spännande.

Men om man tror att långsiktighet och stabilitet skulle bli bättre av att rösta på personer snarare än idéer tror jag att man är helt fel ute.

De politiska ideologierna föddes ur olika viljor att förändra samhället till det bättre. Liberalismen, socialismen och konservatismen är fortfarande grunden till våra moderna partier.

Vi har mycket att lära av historien, inget är nytt under solen, och det som händer i dag har paralleller till gångna tider. Fascismen som man kanske trodde skulle vara död efter andra världskrigets fasor är på frammarsch.

Det är ju just därför som många reagerar så oerhört starkt på de strömningar som i dag går genom Europa och även Sverige. Parallellerna är för många för att man ska kunna avfärda det som händer som ett allmänt missnöje.

Men bortsett från extrema ideologier som föds ur maktlöshet och rädsla ger de olika partiernas idélära oss möjlighet att vara med och bestämma vilket samhälle vi vill sträva mot. En möjlighet som tyvärr partierna verkar jobba allt vad de kan för att sudda ut genom att som kameleonter anpassa sig efter opinioner och locka till sig andra partiers väljare.

Ett land eller en kommun är inte ett företag. Det handlar inte (bara) om att få ihop ett bokslut utan ett långsiktigt åtagande av något som är större än så. Visst betyder de skiftande majoriteterna att det långsiktiga blir lite hackigt men hittills är alla andra alternativ än demokratiska val av politiska partier så mycket sämre.

Om man med stabilitet och långsiktighet menar monopol på makten hamnar vi ganska långt från den demokrati vi har i dag.