LEDARE
Alla skolor måste vara bra skolor skrev Ulla Pettersson i går på Gotlands Folkblad och i går kväll sändes ett avsnitt av Uppdrag Granskning om skolan som debatterats i flera dagar innan det ens sänts.
Jag tror att alla, oavsett partisympati, blir lika upprörda när skolledningar slirar på kvalitet och elevbemötande för att tjäna så mycket pengar som möjligt. Eller som väljer bort ”besvärliga” elever för att skapa en så homogen och ”besvärsfri” elevgrupp som möjligt.
En rektors uttalanden som spridits från Uppdrag Gransknings program där han jämför elever med adhd med en sjukdom eller röta som sprider sig är så provocerande att man inte vet vad man ska ta sig till.
Tyvärr har redaktionens research inte varit helt gedigen, man pekade till exempel ut en skola som diskriminerande mot elever med utländska namn trots att det inte fanns några lediga platser att erbjuda. Ibland är man så säker på vilket resultat man ska få att man inte dubbelkollar eller ser att det finns andra förklaringar än den man förväntade sig. I slutändan står det dock klart att det finns en hel del att göra med etik, moral och behov av tillsyn i svenska friskolor.
Men.
Det måste också gälla den kommunala skolan.
Om det bara är den förutfattade meningen att friskolor är bovar medan den kommunala skolan är felfri som ska bekräftas har vi inte lärt oss något om helheten.
De som kritiserar det fria skolvalet som princip avfärdar också möjligheten för individen att ha inflytande att välja bort skolor som av olika anledningar inte motsvarar ens behov. Det är ingen ideologisk fras som ständigt upprepas utan själva pudelns kärna.
När man öppnat för privata utförare i välfärden har individens makt ökat och statens minskat. Det är ett faktum att det har blivit krångligare och svårare för kommunerna att planera till exempel efterfrågan på platser eftersom man inte vet hur många som faktiskt kommer att börja i respektive skola. Men detta måste vägas mot familjens möjligheter att välja skola utifrån de egna behoven och önskemålen.
Den naiva inställningen till valfrihetsreformerna har varit slående, nu när vi sett facit och hur vissa företag använder sig av den. Regelverket måste helt klart ses över och tillsyn och uppföljning bli bättre.
Men det gäller även de verksamheter som bedrivs i offentlig regi. Precis som Ulla Pettersson påpekar ska alla skolor vara bra, man ska kunna välja bort en skola men dåliga skolor ska inte ens vara med som ett alternativ.
Man ska till exempel inte behöva vara utlämnad till att tvingas välja den kommunala skola i Mellansverige som har en ledande nazist i Svenska motståndsrörelsen i sin styrelse och där skolans rektor inte ser detta som ett problem.