Viktig enighet om budget
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Enigheten kring kommunens budget för 2011 är total och det känns mycket bra.
Vid det här laget har vi lärt oss att förutsättningarna kan förändras snabbt och drastiskt och helt utan att vi kan göra något åt det. Just när vi började andas morgonluft och såg ljuset efter krisen talas det om en andra våg och inget vet hur hårt den kommer att slå.
Eller om den kommer.
Så nog är det klokt att ligga lågt och låta överbuden vila på hanen.
Ändå finns det utrymme för att göra nödvändiga satsningar. Framför allt till sjukvården som får utökat utrymme att klara sitt uppdrag. Det är upp till bevis nu att de åtgärder och förändringar som pågår får effekt och att vi får en sjukvård som klarar att ge gotlänningarna en trygg och bra vård, tillgänglig för alla som behöver den. Och inom de ekonomiska ramar som ges.
Det är inget ovanligt med enighet kring budgeten. Alla är införstådda med att utrymmet för reformer eller stora omdaningar är mycket begränsat. Det går inte att vara populistisk och utlova att den ena tänker satsa mer på kärnverksamheten än den andra för det är dit den allra största delen av kommunens intäkter går till ändå.
Nu väntar hela Europa på vad krisen i Grekland ska ge för effekter och hur de andra EU-länderna kommer att påverkas. Ingen vågar lova något extra över huvudtaget, inte ens att det man redan lovat kommer att hålla, vilket märktes i debatten mellan Reinfeldt och Sahlin i söndagens Agenda i SVT.
På Gotland har kommunstyrelsen så vitt jag förstår aldrig haft några större problem med att ta ett gemensamt ansvar för kommunens ekonomi. Oavsett hur debatten går och oavsett om det är låg- eller högkonjunktur.
Det råder inga motsättningar mellan hur de stora dragen ska målas.
Däremot finns det anledning för många politiker att fundera över sitt uppdrag. I GA i går kunde vi läsa om hur många ledamöter i kommunfullmäktige är frånvarande eller går efter halva mötet. Arvodet ifrågasätter jag inte, det är klart att de ska ha ersättning för förlorad arbetsinkomst och resor till Visby även om de inte kan närvara under hela mötet.
Men den sammantagna bilden som gavs av vissa ledamöternas inställning till sitt uppdrag gav upphov till viss tveksamhet.