Vi under skatter dignar ner

Politik2013-11-04 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LEDARE

En sista utväg och en tydlig koppling till välfärden. Det har varit Åke Svenssons inriktning i frågan om skattehöjning eller inte för Region Gotland.

En bra inställning tycker jag.

Därför är det så märkligt att han nu, när ljuset syns för regionens ekonomi, väljer att ta till denna sista utväg.

Precis som ekonomidirektör Åsa Högberg sa redan förra året:

”En skattehöjning räcker inte för att lösa problemen (---) Det krävs mer än så. Även om skatten höjs måste vi titta på fler besparingar, effektiviseringar och kanske indragning av hela verksamheter” (GT 25/9 -12).

Åsa Högberg är inte ensam om att peka på att regionen har en för stor verksamhet i förhållande till sin budget. Majoritetens svar på dessa kommentarer är alltid: ”Ja, men vad vill ni spara på? Vilka verksamheter vill ni ta bort?”.

Tja, det är ju en fråga väldigt svår att svara på utan att noggranna genomgångar har gjorts av hur det ser ut. Vilka verksamheter drar iväg och varför? Kan man samarbeta mer med andra aktörer i samhället för att minska regionens kostnader?

Om man som enda utväg ser en skattehöjning spelar det ingen roll att man säger att den ska vara den sista.

Jag sympatiserar med Socialdemokraternas tanke att värna välfärden och jag gillar det svenska skattesystemet som princip.

Men jag tror inte att välfärden värnas genom en skattehöjning. Skattepengar har en tendens att beskrivas som ”ingens pengar”, man kan använda dem lite som man vill, det har vi sett både på hög och låg nivå.

Även från det rödgröna hållet talas det ofta om skattepengar som om det är samhällets/statens pengar från början och att de bara genom nån administrativ funktion råkat passera medborgarnas konton.

Denna attityd måste ändras. För den genomsyrar så mycket annat, inte minst kravsamhället med alla orimliga förväntningar på vad ”samhället” ska fixa. Både från individer och näringsliv.

Vi borde också prata mer om det totala skattetrycket, inte bara inkomst- och kommunalskatt. Har man väl infört en skatt är det hart när omöjligt att ta bort den. Oavsett om ett borttagande skulle ge effekter som i slutändan ökar intäkterna till staten, som värnskatten.

Vi är så vana vid att tro att skatt per automatik går till något som är bra, vår gemensamma välfärd. Men varje skattekrona ska vara befogad, inte användas som ett sms-lån när politiken inte har kraft att leda och styra.