Vi ska syna deras löften
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Knappast möjliga majoritet, 36 mot 35 för att regera ett Gotland som utvecklats mycket positivt under de senaste fyra åren. Det kommer inte att bli lätt och erfarenheterna från förra perioden då vi i femman styrde förskräcker.
Vi socialdemokrater gick till val på att få igång byggandet, skapa en framtidstro på Gotland och sanera den kommunala ekonomin. Vi gjorde detta och mycket där till. Väljarna tyckte inte detta räckte. Det är bara att acceptera faktum och gå vidare.
Min roll som oppositionsråd
Jag har nu börjat installera mig i en ny roll och i ett nytt kontor. Alla papper har släpats över och ligger nu i högar som skall sorteras in. Blommor och annat pynt skall placeras så att det blir en trivsam miljö att sitta i de kommande fyra åren.
Det nya kontoret ligger vid sidan om. Inga andra kontor eller arbetskamrater, utan det är en egen liten enhet.
Visst är det en mysigt kontorsrum som många säger. Men lite ensamt blir det allt, bortsett från kafferaster då jag kan gå in i det huset där majoriteten huserar.
Men jag skall ju inte sitta på kontoret hela tiden, utan hade tänkt röra mig ute i det gotländska samhället och på de kommunala arbetsplatserna under denna mandatperiod.
Att vara oppositionspolitiker är inte detsamma som att sitta majoritet och vara kommunalråd och ansvara för socialtjänsten.
Då blir man serverad mycket av den problematik som skall lösas och man har stor möjlighet att påverka. En hel förvaltningsledning står till förfogande för att serva med underlag och fakta.
Som oppositionspolitiker handlar det mycket om att reagera på beslut som skall tas, ta reda på mycket fakta själv och skapa utrymme för att driva partiets frågor.
Vara inläst på allt
Uppdraget som oppositionsråd tror många och kanske främst Lena Celion att det innebär att man inte har så mycket att göra. Bara efter tio dagar, så känner jag att det inte blivit mindre hektiskt än när jag var kommunalråd och ordförande för social- och omsorgsnämnden.
Då kunde jag med förtroende låta mina kollegor svara för sina områden. När sjukvården diskuterades kunde jag ligga lågt och låta Åke Svensson svara för argumenteringen.
Detta gäller inte på samma sätt för mig nu. Jag har ju ansvaret som socialdemokratisk gruppledare att vara påläst i de frågor som hanteras av olika nämnder och styrelser.
Jag måste dessutom vara riktigt påläst på de övergripande frågorna som rör kommunstyrelsen ansvar och som handlar om utvecklingen i det gotländska samhället. Så någon dans på rosor blir det inte, utan jag räknar med hårt slit under fyra år för att vi skall återta makten på Gotland 2010.
Allians för Gotland har nu tillträtt och det skall bli intressant och se hur de skall förverkliga alla sina vallöften.
Jag upplevde att de högg på alla frågor som diskuterades och lovade att åtgärda både det ena och det andra. Vi socialdemokrater kommer att syna deras löften, agerande och deras politik och möta den med konstruktiva lösningar som gör Gotland ännu bättre.
Dribblet med kommunalråd
I ett fall så har deras retorik målat in dem i ett hörn och det handlar om antalet kommunalråd. Under hela mandatperioden så har de sagt att de skall minska antalet kommunalråd med två.
Nu försöker man få inbilla allmänheten att man gör som man sagt, men i gengäld så dribblar de med helt ordförandearvode till halvtidskommunalråd.
I praktiken handlar det bara om en minskning av ett kommunalråd om man ser till antalet och de ekonomiska effekterna. Och det var ju detta man var ute efter. Ett ovärdigt agerande.