Vi kan inte tiga

Kan infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) ge Gotland lägre färjepriser nu?

Kan infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) ge Gotland lägre färjepriser nu?

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Politik2012-07-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

En del på Gotland skäller på dem som agerar för lägre priser på båtbiljetter och frakt. En del tycker att de som härjar om att båtpriserna utarmar Gotland och hotar öns framtid gör fel, som talar om detta hot mot Gotland, för det kan skrämma bort besökare och företagare.

I Åre är liftarna och hotellen svindyra, men det talar man inte om. Man vill inte skrämma bort besökarna. Men vi gotlänningar måste driva kampanj mot beslutsfattarna i regeringen för att inte vår helt avgörande livsnerv, färjetrafiken, ska bli allvarligt sämre.

Idag äger Moderaterna frågan i regeringar. Tyvärr finns ett närmast totalt ointresse från nästan alla partier i riksdagen för att genast börja omförhandla dagens färjeavtal och få ner biljettpriserna. Oavsett regeringens politiska färg har Gotland alltid fått slåss mot försämringar av färjetrafiken. Idag har vi bra snabbfärjor som klara grov sjö bra. Det är bara två fel på dagens snabbfärjor. Bränslekostnaderna är på tok för höga och de är inte särskilt bra för miljön och klimatet.

Efter all diskussion, manifestationer och uppvaktningar från Gotland av regeringsföreträdare och rikspartier, är min bild att det finns ett totalt ointresse att före 2017 göra något åt de ökande bränslepriserna, som slår igenom på biljettpriserna, så att de fördubblats de senaste fem åren. Det som företrädare för Gotlandsupproret efterlyser, sänkta båtpriser nu, bryr sig inga rikspolitiker eller regeringen om.

Alla, och särskilt de huvudansvariga Moderaterna, talar bara om upphandlingen av trafiken efter 2017. Som påbörjas i höst, då underlaget går ut. Det innebär att alla rikspartier tycker att Gotland får tåla ständiga prisökningar i fem år till. Med fortsatt utslagning av besöknäringen riktad mot vanligt folk med vanliga plånböcker. Besöksnäringen ställer nu om mot lyxturism.

LRF har nyligen talat klarspråk om boven bakom de höga fraktpriserna. De har klargjort att de dominerande speditionsfirmorna som sköter frakterna lagt på 30 procent på Gotlandsfrakterna. Trots Gotlandstillägget. LRF undrar om detta påslag från speditionsfirmorna är laglig. Jag tycker de borde anmäla de stora speditionsfirmorna till Konkurrensverket och Konsumentverket.

Vi kan inte tiga om att Gotland står inför detta allvarliga hot om sämre färjetrafik, som hotar tillväxt, jobb och öns framtida utvecklingsmöjligheter.