Vi får inflytande på färjetrafiken

En klok minister lyssnar på gotlänningarna i en av våra viktigaste frågor, tycker kommunstyrelsens ordförande Åke Svensson (S). Han träffade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) i veckan.

En klok minister lyssnar på gotlänningarna i en av våra viktigaste frågor, tycker kommunstyrelsens ordförande Åke Svensson (S). Han träffade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) i veckan.

Foto:

Politik2010-11-27 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Vi bär på olika minnen och mycket beror naturligtvis på hur länge man varit med och hur mycket man har upplevt. Något jag bär med mig är minnet av att hålla igång tre barn fram till dess att det blev tid till att köra ombord. Därefter vidtog ett knuffande och bärande upp till en väntande hytt.
Sedan skulle alla komma till ro och på något sätt blev det alltid en överraskning att väckningen kom mitt i natten, nåja kanske tidig morgon, och sedan ett kånkande och bärande ner till en väntande bil. Ständiga frågor om vi hade valt rätt kö och när vi skulle få köra av. Ett jobb väntade och själv väntade man på att återigen få gå och lägga sig och det i sin egen säng.

Snabbfärjorna är bra
Det var ju därför det var som att en dröm gick i uppfyllelse när den korta natten i hytten förbyttes i en lagom lång dagstur. Snabbfärjorna gjorde sin entré och det var inte längre ett avskräckande hinder varken för den egna familjen eller för de som tänkte sig till ön.
Visst fanns det frågor och diskussioner alltifrån pyttipanna och filmval till priser och tidsavgångar, men känslan fanns där ändå att detta var ett lyft. Ett lyft för familjen men framförallt för Gotland. Sedan har vi levt med olika hot i form av bunkerpris på olja (vem annat än en gotlänning kan känna till detta fenomen?) till att återigen få överfarten till att bli en riktigt lång transportsträcka. Men om någon utomstående, antingen det varit rikspolitiker eller tjänstemän på Rikstrafiken, varit fullständigt oförstående till våra krav och förväntningar, så har vi genast visat mycket tydliga och klara argument.

Slåss mot hotbilder
Hela tiden på vår vakt och med vår livlina ständigt närvarande i nationella diskussioner. Jag är nog inte ensam om att i partisammanhang förväntas lägga ett ord om betydelsen av vår landsväg.
2010 började med en hotbild och sedan vidtog en diskussion kring vår roll som framtida region. Kunde detta användas inför en ny upphandling av gotlandstrafiken. Egentligen är det nog bara de som inte läser lokaltidning eller lyssnar på lokalradio som inte känner till hur diskussionens vågor gått höga kring hur vi bäst tillvaratar våra intressen i denna avgörande fråga.
Så självklart var vi en liten grupp gotlänningar med en stor klump i magen, som åtog oss att guida en ny infrastrukturminister (snart också ett gotländskt ord) i denna fråga.

En klok minister lyssnar
Slipade på argument och med hela Gotland i ryggen lyckades vi förhoppningsvis få till ett inflytande (ingen ordvits!) i den framtida hanteringen av nytt avtal. Mycket återstår, men dialogen finns där och fungerar och nu gäller det att slå vakt om tidigare framgångar och att hitta ännu bättre lösningar.
En klok minister lyssnar på gotlänningarna i en av våra viktigaste frågor. Mycket återstår, men nu fortsätter vi att trycka på och jobba hårt för ingen vill tillbaka, utan alla vill framåt.