Verklige vinnaren i Västra Götaland

Soffliggarna. Tog 57 procent av rösterna.Foto: Sandro Pace/scanpix

Soffliggarna. Tog 57 procent av rösterna.Foto: Sandro Pace/scanpix

Foto: SANDRO PACE

Politik2011-05-17 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I söndags gjordes kommunvalet om i en valkrets i Örebro. Valdeltagandet sjönk från 83 till 62 procent.

I söndags var det även nyval i landstingsvalet i den stora regionen Västra Götaland. Valdeltagandet sjönk från 81 till 43 procent!

Själv tycker jag att det skulle kännas extra viktigt att rösta, om det förra valet ogiltigförklarats på grund av begångna fel eller överträdelser. Ändå valde två av fem i valkretsen i Örebro att inte rösta. Och i Västra Götaland var det tre av fem som struntade i att rösta.

Vad kan det bero på?

Är det så att många tycker att de "gjorde sitt" när de röstade i fjol, och att nyvalet bara är ett onödigt spektakel? Många har fört fram den teorin. Men jag tror inte på den.

Jag tror snarare att vi är ovana i Sverige vid val där vi "bara" röstar regionalt eller lokalt, och inte i ett nationellt val. Och för somliga kändes inte ett kommunalt val som ett tillräckligt skäl att göra en ansträngning. Och för ännu fler var ett landstingsval inte tillräckligt för att resa sig ur den soffa vi tänker oss röstskolkare i.

Är detta att argument mot skilda valdagar för nationella och lokala val? Jag tycker inte det. Tvärt om visar väl detta att den lokala politiska debatten behöver vitaliseras. Ett sätt att göra detta är skilda valdagar, där lokala frågor kan vara i centrum då det lokala valet genomförs.

Här på Gotland tror jag faktiskt att engagemanget i lokala frågor är så stort att risken för utökat röstskolk skulle vara liten, om skilda valdagar genomfördes.

Socialdemokraterna gick framåt lite grann i Västra Götaland, jämfört med det ogiltigförklarade valet i höstas. (1,7 procentenheter.) I valkretsen i Örebro gick det ännu bättre. Plus 7,7 procentenheter.

Något betyder det givetvis. Inte minst för ett stukat partis självförtroende. Men det går inte att dra alltför långtgående slutsatser av ett val som genomförts under dessa omständigheter och där så många valt att inte lägga någon röst.

Johnny Magnusson, ledande moderat i Västsverige, beklagade sig i går i Aftonbladet över att Socialdemokraterna genomfört "den smutsigaste valkampanjen i regionens historia":

- Fortsätter de så här tvingar de ner oss andra på samma låga nivå.

Även om det ligger något i Johnny Magnussons beskrivning av valrörelsen (och det gör det) så framstår han tyvärr mest som en dålig förlorare. Bättre att försöka lära sig något för framtiden, om hur man kan bemöta en motståndare som inte drar sig för skamgrepp.

Moderaternas ledare i Örebro Kent Persson förklarar för Expressen:

- Vi har mycket att lära av Socialdemokraternas arbete. De har i särklass varit bäst på att nå väljarna.

Har man redan förlorat har man inget att förlora på att vara generös.

Alliansens företrädare kan ha invaggats i en falsk säkerhet. Tron att ett lågt valdeltagande skulle missgynna Socialdemokraterna. Så är uppenbarligen inte fallit. Och redan där har man lärt sig något.