Jag tycker Anders Thomasson från Svenskt näringsliv är enkelspårig i sin syn på vad som påverkar företagsklimatet på Gotland. Jag tycker Anders Thomasson blåser upp frågan om utmaningsrätten till överdrivna proportioner i dess betydelse för företagsklimatet. Ytterst få företag brydde sig om och var beroende av utmaningsrätten.
Däremot finns det fortfarande väldigt mycket att göra för öns politiska ledning för att få en effektiv och smidig beslutsapparat när det gäller bygglov och miljötillstånd. Även om det även där är rätt överdrivet vilket hinder tjänstemännen är. Det senaste halvåret har det bland cirka 1 000 sökta bygglov varit ett fåtal företag och de har fått relativt snabba svar.
Långt viktigare för företagsklimatet är tillgången till kompetent arbetskraft. Frågan är hur många jobb som inte tillsatts och hur många företag som inte kunnat växa för att det råder sådan missmatch mellan jobbens kompetenskrav och de arbetslösas kompetenser. När det borde satsas stort på alla former av vuxenutbildning, bristyrkesutbildning och arbetsmarknadsutbildning, då har Moderatregeringen skurit ner anslaget i år med en miljard kronor.
Men på detta fick de bakläxa nyligen. När alla andra partierna i riksdagen sa ja till en socialdemokratisk motion om att lägga tillbaka miljarden till vuxenutbildning. Nu får vi se om det krävs hot om misstroendeförklaring, som när Ulf Kristersson backade om sjukförsäkringen, för att regeringen ska satsa en miljard på vuxenutbildning.
Förra veckan hörde vi skarp kritik från flera företagare på ön mot bankernas njugga och överförsiktiga kreditgivning. Banker är den stora bromsen, sas det. Ett ytterligare stort hinder för tillväxt och som är negativt för företagsklimatet är bostadsbristen. De unga företagarna inom spelbranschen kan inte växa för bristen på bostäder sätter stopp.
Svenskt näringsliv på Gotland borde se längre än till småfrågor som utmaningsrätten. De stora problemen som påverkar företagsklimatet är regionens service och tillståndsgivning, kompetensbristen och missmatchen, bankernas kreditgivning och bostadsbristen. Företagsklimatet kan bli bättre om vi fokuserar på de verkliga problemen istället för marginella småfrågor.