Nygårds i Garda är ett boende för personer med psykisk funktionsnedsättning. Nu tvingas företaget att varsla fyra anställda eftersom man har fått färre boende.
Nygårds har funnits i 20 år och har 18 platser och 13 boende. I våras öppnade regionen ett eget boende i Visby med sex platser för samma målgrupp och nu tvingas Nygårds att dra ner på sin verksamhet, fyra arbetstillfällen försvinner från landsbygden.
Från individ- och familjeomsorgen förklarar man att med tanke på regionens ekonomi är det viktigt att man utnyttjar de platser man disponerar i egen regi.
Behovet av boende av det här slaget går upp och ner men i våras var behovet tydligen så stort att man behövde öppna fler platser i egen regi i Visby.
Det kanske inte gick att utöka platserna vid de befintliga boendena så man var tvungen att öppna ett eget boende men det är lätt att förstå den oro som måste finnas hos alla privata utförare av offentlig verksamhet i takt med att avtal löper ut och besparingskraven hopas.
Istället för att se de privata alternativen som en resurs har man sedan 2010 gett signalen att de är ett hot och ett problem.
Det är inga konkreta problem med vanvård och misskötsel man grundar sina farhågor på, tvärtom finns många goda exempel på Gotland, ett av dem, Pjäsen, vill man till och med dra lärdom av genom att ta över i egen regi.
Den rödgröna oron gäller istället att anställda i privata företag "kan" få sparken om de berättar om missförhållanden. Något konkret exempel har man hittills inte presenterat där denna oro visat sig vara befogad. Det är dessutom helt fritt för regionen att ställa krav på att meddelarskyddet ska gälla, vilket också görs av Region Gotland.
Företagen kan också gå med vinst vilket är det största problemet av alla. Företag som går med vinst har dock möjlighet att stärka verksamheten vilket också görs vilket man kan se om man studerar årsredovisningar. Av ett sammanlagt resultatet efter skatt på 4,6 miljarder kronor i privata vårdföretag för 2010 återinvesterades två tredjedelar (Källa: vårdföretagarna.se).
Antalet anställda minskar och folk går på knäna är en annan farhåga. Jag vet en och annan som springer ganska fort även som offentligt anställd men statistik från SCB visar att under 2010 ökade antalet anställda med 17 000 inom de privata välfärdsföretagen jämfört med 2009, samtidigt som ökningen hos offentliga arbetsgivare var 12 000.
Multinationella företag har lagt beslag på svensk vård och omsorg sägs det också. Sanningen är att det finns 10 700 företag i vård- och omsorgsbranschen. Av dem har 10 550 färre än 100 anställda
Det finns nog med verkliga saker att vara orolig för utan att man ska behöva vara rädd för det som inte finns.