LEDARE
”Vi måste sätta bilden av vilket samhälle vi vill ha”. Det har varit de politiska partiernas mantra de senaste åren. Politik ska inte beskrivas i konkreta förslag utan med en ”bild” som ska få väljaren att ”känna” sig hemma i partiet i fråga.
Därför ser de lokala Socialdemokraternas valmanifest mer ut som en turistbroschyr än ett politiskt program för framtiden.
Men valet verkar hittills avgöras av vilken bild av dagens Sverige som får störst genomslag.
Taktiken från framför allt Socialdemokraterna verkar vara klar: prata inte om våra egna förslag utan sätt bilden av ett överskuldsatt land där bara de rikaste får del av vår gemensamma kaka.
Det låter ju förskräckligt att Sverige lånar 240 miljoner kronor varje dag som S skildrar via en sajt. Men man kan inte jämföra sin hushållsekonomi med en nations på det sättet, det blir fel helt enkelt.
Assar Lindbeck, professor och nestor inom svensk nationalekonomi, beskriver det som humor att påstå att Sveriges ekonomi är fritt fall. När Mikael Damberg (S) i riksdagen förklarar att Sverige snart är i ”celebert sällskap med länder som Grekland, Spanien och Italien”, fattas bara de pålagda skrattsalvorna för att humorprogrammet ska vara fulländat.
”Jag menar, detta är ju oerhört starka statsfinanser, och att kalla det någonting annat är att missa situationen” säger Assar Lindbeck till SVT Nyheter.
Radio Gotland startade häromdagen utfrågningar av två representanter för varje parti och först ut var Socialdemokraterna med Åke Svensson och Meit Fohlin. Kanske ska den senare skolas in som efterträdare eftersom mycket pekar på att Hanna Westerén kryssas in i riksdagen. Huruvida detta är ett bra byte för partiet återstår att se.
Hur många klara besked fick då lyssnarna? Inte många. Inte ens det plötsliga vallöftet som gavs under presskonferensen följdes upp. Då lovade Meit Fohlin att Socialdemokraterna skulle ta bort de delade turerna inom äldreomsorgen om de får fortsätta att styra på Gotland efter valet. Man hade ju väldigt gärna velat veta varför man inte redan åtgärdat det efter fyra år vid makten. Problemet är ju knappast nytt.
Åke Svensson fick frågan: Vad har ni lyckats bäst med? Och ibland blir svaren roligare än det var tänkt för han svarar snabbt: ”Att vi hållit ihop!” men tillägger snabbt: ”ön”. Kanske är det en elak tolkning men det lät lite som om Freud var framme.
Det sämsta var enligt Åke Svensson att de inte hunnit med allt de ville göra och man river sitt hår när följdfrågan inte kommer: vad då till exempel? Om de har så många idéer och ensamma lyckats med allt det Ulla Pettersson radade upp i måndagens ledare, då borde det ju finnas mer att ta av så att säga.
Och så Meit Fohlin som önskade bättre kollektivtrafik så ”att folk kan fortsätta att jobba i stan”. Det föranleder en repris av hennes tweet från valdebatten om jobben i SVT förra söndagen: ” Jag undrar alltid vad det är för små företag Alliansen tänker sig ska växa fram på landsbygden? Vet nån?”.
Själv undrar jag hur många ord man kan säga utan att presentera en enda konkret politisk idé.