På Gotland har eleverna i genomsnitt störst skolyta per elev i landet. Har man en skolmatsal som är för 100 elever, men bara 50 elever där, så är det givet att det blir dyrt per elev. Då måste man rationalisera, precis som i privata näringslivet. Inget företag kan ha för stora lokaler och överleva.
Naturligtvis är det fullt i en del skolor, men i många andra är det gott om plats. Elevantalet är för litet. De bär sig inte ekonomiskt. Drygt åtta miljoner kronor betalas i dag från de stora skolorna till de små skolorna i regionalt stöd för att kunna behålla lärarna och husen där skolorna är små.
Efter många år av osthyvel, vill både rektorerna och skolpolitikerna pröva om det går att lägga ner ett antal skolor och kraftsamla på de skolor som blir kvar, så eleverna där får en bättre skolgång. Skolförvaltningen har gjort ett förslag, som skulle ge starka och bra skolor. Skolor som skulle bära sina egna kostnader och som skulle kunna ha lärare med den legitimation som krävs för att kunna få sätta betyg.
En reflektion efter det första dialogmötet i Klintehamn är, att å ena sidan kräver de vuxna att politikerna ska värna landsbygden och de slåss för sitt skolhus i socknen. Å andra sidan är det allt fler som väljer att sätta sina elever i skolor i Visby.
När skolförvaltningen vill stärka Hemse högstadium och placera Klinteleverna där, så vill de flesta hellre gå på något högstadium i Visby. Solberga och Södervärn är mycket populära både bland eleverna på södra, som på norra Gotland. En stor andel elever i varje årskurs på högstadiet på norra Gotland väljer Visby istället för Slite. Så man kan fråga vem som lägger ner skolorna utanför Visby. Är det elevernas och föräldrarnas val, att de hellre väljer skolor i Visby.
En faktor som underlättar det valet är kanske Bussiga kortet, som ju fortfarande gäller på landsbygden. Det gör transporterna från landsbygdskolan till Visbyskolan gratis för elever och föräldrar. Skulle det värna landsbygdsskolorna att avskaffa Bussiga kortet?
Politikerna i barn- och utbildningsnämnden har ingen avundsvärd uppgift när de ska försöka få ekonomi i öns skolor och samtidigt skapa förutsättningar för bästa möjliga undervisning, som ju måste vara huvudsyftet med skolorna.