Vem ska sälja ön?

Gotlandsbolagets vd Jan-Eric Nilsson försöker skickligt öka marknadsandelarna för Gotland Promotion.

Gotlandsbolagets vd Jan-Eric Nilsson försöker skickligt öka marknadsandelarna för Gotland Promotion.

Foto: Tommy Söderlund

Politik2011-10-10 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Nu försöker Gotland Promotion ta till sig en större bit av marknaden i att sälja och marknadsföra Gotland. Genom sin särställning som huvudsajt för att boka båtresorna har destinationgotland.se ett försprång mot andra informations- och bokningssajter som marknadsför Gotland.

En annan stor informations- och bokningssajt är Gotland.net, som faktiskt har ett betydligt större utbud av information och tjänster än vad destinationgotland.se har.

Men Gotland Promotion har genom sina starka ägare inom besöksnäringen ett försprång och för besökarna till Gotland är denna webbsida nog förstavalet, för där kan man boka båten och dessutom boende och en del annat.

Självklart vill de smarta företagarna bakom Gotland Promotion öka sina marknadsandelar och få fler kundföretag som betalar provisioner för varje köp som kunderna gör, som går via webbsidan. Ju fler kunder desto större vinster gör Gotland Promotion och dess ägare Gotlandsbolaget, Turistservice och Kneippbyn. Storägare är numera Gotlandsbolaget med sina 70 procent av aktierna efter deras köp av Gotlandsresor.

Om Gotlandsflyg kommer att finnas på sajten, så är det väl troligt att de också vill bli ägare i Gotland Promotion. Däremot ska inte det av regionen ägda bolaget Välkommen till Gotland köpa in sig i Gotland Promotion. Inte heller köpa några tjänster av dem, men däremot samverka med alla marknadsförare så marknadsföringen av ön blir så effektiv som möjligt hela året.

Nu gör Gotland Promotion om systemet för sina provisioner som deras kundföretag får betala för varje bokning. Provisionen blir omsättningsbaserad. Men det innebär att 90 procent av kunderna får betala provisioner till samma procentsatser som tidigare.

De stora kunderna får betala lägre provisioner. Den största borde var rederiet som är huvudägare av sajten. De får då sänkta provisionsavgifter och får huvuddelen av den årliga vinsten på cirka två miljoner kronor. Gotland Promotion är en bra affär för Gotlandsbolaget.

Men låt oss hoppas att den tillsammans med många andra kan marknadsföra Gotland och också göra det möjligt att boka så mycket som möjligt. Tillgänglighet och enkelhet är viktigt för Gotlandsresenärerna.