Vem ska betala?
Mona Sahlin (s) sätter bra välfärd före sänkt skatt.
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Ska vi fortsätta utveckla den solidariska svenska välfärdsmodellen eller ska vi låta moderaterna fortsätta montera ner välfärdslandet Sverige och göra det till ett dussinland av konservativ europeisk eller amerikanskt typ. Det är den frågan som ska avgöras i valet i september.
För en tid sedan råkade en bekant ut för en svår sjukdom. Den krävde specialistvård på fastlandet och akuttransport med helikopter. Personen överlevde tack vare vår fina sjukvård. Kostnaden för den sjuka blev 80 kronor per dag på sjukhuset. Resten av de säkert flera hundra tusen kronorna, som sjukvården kostade, betalade vi skattebetalare gemensamt. Den sjuke och de anhöriga slapp gör valet om de skulle låna i banken för att betala för sjukvården. I vårt solidariska Sverige avgör inte plånbokens storlek. Det är behovet som avgör.
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt gav klart besked i sitt sommartal. Han vill fortsätta sänka skatterna, så det bara räcker till en minimal välfärdens kärna. Där den som har stor plånbok kan köpa till bättre vård. Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin var tydlig i sitt tal i söndags. För henne går välfärdens kvalitet och rättvis fördelning före sänkta skatter. Hon klargjorde vad skatten går till. Ett år i grundskolan kostar 83 000 kronor, ett kejsarsnitt 50 000 kronor och en höftledsoperation 80 000 kronor. Allt detta betalar vi solidariskt med skatterna.
Valet i september är inte mellan personerna Mona Sahlin eller Fredrik Reinfeldt. Valet handlar om vilken samhälle vi vill ha i Sverige. Ska vi sänka skatterna och låta var och en betala välfärden efter plånbokens storlek. Eller ska vi utveckla och förbättra den av skatter solidariskt betalda välfärden. Valet är ditt.