Vem säljer Gotland?

Vem är bäst på att marknadsföra och sälja Gotland? Vad som händer med GTF och Tillväxt Gotland avgörs av föreningarnas medlemmar.

Vem är bäst på att marknadsföra och sälja Gotland? Vad som händer med GTF och Tillväxt Gotland avgörs av föreningarnas medlemmar.

Foto: Söderlund Tommy

Politik2010-10-25 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Av akuta ekonomiska skäl och ändrade regler för upphandling, så är det en het potatis vem som ska marknadsföra och sälja Gotland. Turistföreningen, GTF, har gjort av med mer pengar än de har och Tillväxt Gotland slutar som skattefinansierat projekt och måste finna egna nya vägar att överleva.
Kanske det blir så att medlemmarna, det vill säga en hel del gotländska företag, anser att GTF och Tillväxt Gotland behövs, så de satsar pengar i ett gemensamt bolag som kan lägga anbud på de marknadsförings- och tillväxttjänster, som kommunen kanske vill köpa. Men sedan är det inte alls säkert att de får de jobben, och vad händer då?
På Gotland finns flera vinstdrivande bolag som marknadsför destinationen Gotland och som underlättar för alla besökare att köpa inte bara resor, utan också boende, och alla möjliga tjänster. Ett strålande exempel är det doldisbolag, som de stora inom turistnäringen bildade 2005 kring Destination Gotlands hemsida.
Jag tänker på Gotland Promotion, som ägs av Gotlandsbolaget, Gotlandsresor, Turistservice och Kneippbyn. De har 90 turistföretag av olika slag, som levererar sina tjänster och företaget går bra. De lever på provisionerna från de bolag som säljer via Destination Gotlands hemsida, som sannolikt är den mest besökta hemsidan i öns turistnäring. Provisionerna gör att Gotland Promotion är en vinstmaskin, som omsätter cirka 100 miljoner kronor om året och har en årlig vinst på cirka två miljoner kronor om året. Jag skulle inte bli förvånad om detta effektiva bolag konkurrerar ut GTF/ Tillväxt Gotland-bolaget i en upphandling.
Den gotländska turistnäringens alla bolag har ekonomiska muskler att klara marknadsföring och försäljning på kommersiella grunder. Kommunen ska inte behöva lägga skattepengar på sådant. Men kommunen har ett starkt intresse att ha egna näringspolitiska instrument för att få öns företag att växa och nya företag att flytta hit.
Vad som händer med GTF och Tillväxt Gotland är en fråga för dessa båda föreningars medlemmar. Jag tror inte de ska förlita sig för mycket på att kommunen ska rädda dem om de inte håller måttet på en kommersiell marknad.