DEBATT
Den samlade oppositionen har som gemensam nämnare att de alla är duktiga på att sprida myter i den politiska debatten. Detta behöver synas i sömmarna så att väljarna kan få alla fakta på bordet så att de inte behöver kontrollera huruvida källorna stämmer eller ej.
I denna text ska jag granska och avslöja vänsterns största myter när det kommer till sänkta arbetsgivaravgifter och annat som rör arbetsmarknaden. Sysselsättningen ökade med 256 000 personer mellan 2006 och 2013. Vänstern resonerar att det beror på att vi blivit fler svenskar, men det är inte sant. Endast 136 000 av de nya jobben som tillkommit kan förklaras med hjälp av demografin. De resterande 120 000 jobben är en ren förstärkning av arbetsmarknaden, trots den svåraste ekonomiska krisen sedan 1930-talet. (Källa: SCB och AKU för 4:e kvartalen 2006, respektive 2013.)
Jämför vi oss med våra nordiska grannländer har vi fått en ökning av jobb, medan de har förlorat jobb. Som ett exempel har Sverige sett en ökning med 256 000 fler jobb medan Danmark förlorat 130 000.
Tar vi det här med vilka som har den mest jobbskapande politiken är det bara att se tillbaka till den tid då Socialdemokraterna sist styrde. Det skapades nästan hälften så många nya jobb per år än vad det har gjort under Alliansens tid vid makten.
Lägg därefter till att det var 3,5 procents tillväxt i ekonomin under Socialdemokraternas tid mot 1,9 procent under Alliansens tid. Senast Socialdemokraterna hade regeringsmakten dolde de sitt misslyckande med jobben genom att förtidspensionera över 300 000 människor. Slår man ut det per dag blir det över 140 personer per dag.
Socialdemokraterna anklagar ofta regeringen för att ha bidragit till fler deltidsarbeten på osäkra anställningar. Men varken SCB eller Socialdemokraternas egen motion stödjer den tesen.
Vänstern fortsätter sedan att prata om att ungdomsjobben som skapats med hjälp av de sänkta avgifterna varit dyra. För mig är det väldigt svårt att förstå den här ekvationen då pengar inte tillhör staten från början utan företagen som skapar dem. En minskad inkomst, inte en utgift, för staten.
Hur skapar vi då fler jobb? För det första vore det bra om vi underlättar ytterligare för företagen i stället för att ge en dubbelstöt till dem. 4 av 5 jobb skapas i småföretag. Ger vi dem sänkta skatter och avgifter samt regelförenklingar kan de skapa ännu fler jobb.
För det andra beror den höga svenska ungdomsarbetslösheten på våra höga minimilöner samt vår stela arbetsmarknad. Det säger OECD.
Det går inte att som vänstern säger vilja minska på antalet arbetande timmar. Detta då jobben inte är en statisk siffra vilket betyder att det inte finns en hink med ett antal jobb. Vi kan alltså inte dela på jobben. Istället skapas fler jobb om fler arbetar och konsumerar. Valet står mellan en fortsatt arbetslinje för 270 000 fler jobb (om Alliansens jobbpolitik fortsätter att gälla enligt KI) mot en utbyggd ledighetslinje.