Vem för politiken?

Politik2010-10-18 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Det ska bli väldigt spännande att höra hur de folkvalda i kommunfullmäktige kommer att diskutera kring frågan om Gotland som region och hur kommunen/regionen ska styras. Och särskilt spännande blir förhållandet mellan politiker och tjänstemän.
Blir det de folkvalda politikerna som kommer att fatta alla politiska beslut eller kommer tjänstemän att få fatta poliska beslut om viktiga frågor för de gotländska medborgarna?
I handlingarna står att politikerna ska ägna sig åt en mer strategisk, beställande och medborgarfokuserad roll. Rollen som beställande politiker och utförande tjänsteman ska vara tydlig, menar man.
Det låter ju bra, men medborgarna vill påverka detaljutformningen av hur vissa frågor löses. Införandet av p-avgifterna i Visby är ett typexempel, där politikerna inte bara kan ägna sig åt strategi, beställning och omvärldsplanering. Politikerna måste vara med och besluta om utformning av p-avgifterna ner på detaljnivå, för de kommer att få frågor och bli påverkade av medborgarna, som berörs. Därför är det så viktigt att det inte blir ett ökat tjänstemannastyre, utan att politikerna verkligen fattar alla viktiga beslut, som både rör de stora dragen och ibland detaljerna.
Kommunstyrelsen/regionstyrelsen kommer att få en ännu viktigare roll än idag. Den har ansvar för den regionala utvecklingen och tillväxtfrågorna. Om det mot förmodan blir så att ansvaret för Gotlandstrafiken förs över till Gotland, så hamnar det hos regionstyrelsen. Men denna fråga har väl sannolikt självdött, när alla inblandade politiker och tjänstemän på riksnivå lämnat sina uppdrag. Innan ens den viktigaste personen har yttrat sig, nämligen finansminister Anders Borg.
Jag hoppas det blir en genomlysande diskussion om hur kommunen/regionen ska styras. Och att politikerna betonar att politiska beslut ska tas av politikerna och inte av tjänstemännen. Gränsdragningen mellan politikerstyre och tjänstemannastyre är viktig.