Vem bryr sig om miljöfrågorna idag?

Politik2013-01-11 07:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Har miljöfrågan gått från kungstanke i svensk politik till retorik i de vackra salongerna? Det kan kännas så. Inget parti driver längre miljöfrågan med hög prioritet och med hög röst. Inte ens Miljöpartiet syns som de borde, nu när alla politikfrågor finns också i deras program.

Opinion krävs

Återstår att opinionsbilda. Här finns Naturskyddsföreningen med hög svansföring och med många engagerade medlemmar. De syns mycket, inte minst i klimatdebatten. Det är bra. Men vad hjälper det när regeringen är i händerna på EU-kollektivet. Klimatförhandlingarna i Doha resulterade inte i någon önskad julklapp till mänskligheten.

Dock visade Naturskyddsföreningens ungdomsgren, Fältbiologerna, lejonklon i Ojnareskogen under sistlidna höst. Människor och opinion strömmade till. Miljöintresset och engagemanget finns hos befolkningen. Det gäller bara att locka fram det. Då kan förändringar ske.

Partierna då?

Men kan motsvarande miljöengagemang lockas fram hos riksdagspartierna? Partierna har svårt att ge sig i kast med de viktigaste framtidsfrågorna.

Opinionsbildning är en vital del i demokratin. Den hålls igång ganska väl av forskare och miljödebattörer.

Nyligen framförde 19 forskare tung kritik mot politikerna vad gäller att leva upp till uppställda och beslutade miljömål (DN 28/12). Miljömålen är tveklöst ambitiösa. Det är bra. Mindre bra att de inte uppfylls. Det är frustrerande. Forskarna försöker sig på fem förklaringar till att det fallerar.

? Kan det vara så att man inte förstår situationens allvar? Få politiker har naturvetenskaplig bakgrund. Det räcker kanske inte att experter ger råd.

? Kan det vara så att man inte klarar att hantera komplicerade samband mellan vetenskapliga, sociala och ekonomiska förhållanden?

? Kan det vara så att politikerna inte förmår handla på grund av särintressen och starka ekonomiska krafter som gör sig påminda?

? Kan det vara så att politikerna inte tror att väljarna kan acceptera en omställning mot hållbar utveckling?

Människor kan tvingas ändra livsstil. Men då krävs samtidigt en rättvis fördelningspolitik för att alla skall kunna vara med.

? Kan det vara så att politikerna har gett upp? Nej, så får det ändå inte vara. Att man skulle strunta i effekterna för kommande generationer.

Det handlar om prioriteringar

Insikt, klarsyn och mod, det är vad som krävs. I och för sig inget nytt inom politiken. Men då handlar det till slut om att prioritera.

Det har man svårt för när många intresseområden skall tillgodoses. Det är utmaningen.

Faktum är att människan håller på att fördärva världen. Inte bara klimatet. Detta kan utlösa katastrofala konsekvenser.

Därför har nutidsmänniskan ett stort ansvar. Större än någonsin nu när människan sitter i förarsätet som förvaltare av planeten Jorden. Håller framtidens roder i sina händer.

Så uttrycker sig forskaren Johan Rockström och fotografen Mattias Klum i sin bok ”Vår tid på Jorden”, med begripliga texter och fantastiska bilder. En bok som får en att åter bry sig om miljöfrågorna.