Vem är för Sverige i tiden?
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Läste Katrine Kielos på Aftonbladets (s) ledarsida går. Helsidesartikel rubricerad "Victoria har valt sin man - nu vill vi välja Victoria". Kielos skrev:
"Är det då inte snart dags för nästa steg? Att vi inför republik och Victoria ställer upp i valet till ny statschef?"
Kielos går fort fram på mer än ett sätt. Till att börja med är det kungen som är statschef. Inte Victoria. Och är svenskarna redo för att avskaffa kungahuset? Saknar monarkin folkligt stöd?
Jag vet vad Kielos egen tidning gör för bedömning. Jag roade mig med att räkna sidor i Aftonbladet som handlade om förlovningen. Tröttnade vid 30. Upptäckte att HELA huvudtidningen handlade om kungahuset. Och längst upp på förstasidan stod det:
"En hel tidning om förlovningen - Övriga nyheter i del 2".
Del 2 var betydligt tunnare än hovsamma del 1.
I liberala Dagens Nyheter var det inte lika extremt, men fortfarande mycket tydligt. Huvudledaren hade rubriken "Ett steg mot republik". Sedan följde tolv sidor på nyhetsplats om förlovning.
Republikanerna påstår att monarkin inte är med sin tid. Men det är republikanerna som är ur fas.
Jag påstår inte att jag själv tillhör de mest entusiastiska monarkisterna. Men jag anser att traditioner och symboler som omfattas av en stor del av befolkningen har ett stort värde. Svenskarna har en bild av vad Sverige är, och monarkin är en älskad del av den bilden.
Vi kan inte ignorera historien och uppfinna Sverige på nytt i dag. De som tror på den typen av revolutionär utveckling där samhället och människan i ett slag skall omformas till något annat har skapat mycket elände.
För övrigt är det inte alls självklart att vi får mer demokrati om vi avskaffar monarkin och börjar rösta om vem som skall vara statschef.
Exempelvis Sverige, Danmark, Norge, Storbritannien och Nederländerna tillhör världens mest stabila och öppna demokratier. Samtliga är monarkier. Jag tror det har ett samband. I Spanien var monarkin av stort värde när fascismen föll och landet åter kunde demokratiseras.
Och jag tycker Svenska kyrkan är ett utmärkt exempel på en institution som skulle vara en starkare del av ett öppet samhälle om man bara kunde avveckla kyrkovalen.
Ett öppet samhälle behöver FLER institutioner än de politiska.
Och allra sist: Vem skulle vara president i dag om vi hade ändrat statsskick? Göran Persson? Gudrun Schyman? Bosse Ringholm? Behöver jag fortsätta?