Alliansens bristande stöd i opinionsmätningarna har bland annat handlat om Centerpartiets och Kristdemokraternas prekära läge. De har länge dansat lina på fyraprocentsgränsen som avgör om ett parti är i eller utanför riksdagen. Men så länge det bara handlar om mätningar så ligger ju linan på backen och man kan väl på goda empiriska grunder förvänta sig att Centerns och Kd:s opinionsstöd ändå kommer att hämta sig ju närmare valdagen vi kommer. Partier i nöd tenderar att få nya och ibland högst tillfälliga taktikröstande vänner.
Men efter Folkpartiets landsmöte i Västerås undrar jag om inte Folkpartiet kan vara på väg att ansluta sig till (eller avlösa) partierna vid spärren.
Länge har man lätt fått intrycket att Folkpartiet försökt att erövra territorium som övergivits av de Nya Moderaterna. Det har varit mycket av skola, antiflum, försvar, Nato, brottslighet och hårdare tag. Man har utmanat facket i frågor som Las och höga ingångslöner – i frågor där Moderaterna har givit upp eller ändrat sig.
En del av detta står man fast vid. Men samtidigt har man startat en omsvängning mot ett helt annat mål. Nu är det till exempel fler pappamånader och mer detaljstyrning av föräldraledigheten som gäller. Och vissa företagstyper ska tydligen stängas ute från välfärdsproduktionen.
Folkpartiet har väl alltid lidit av personlighetsklyvning. Ja, klyvningen åskådliggörs tydligt av begreppet "socialliberal".
Liberalism handlar om privatlivets helgd, frihet, upplysthet, marknadsekonomi med mera.
"Social" kan handla om att styra och lägga livet till rätta, ofta med metoder (som kvotering och pappamånader), som strider mot vissa liberala ideal.
Folkpartiets liberalism har i och med landsmötet flyttat sig från det liberala mot det sociala, åtminstone i frågor som inte rör den ekonomiska politiken. Vilket bland annat innebär att partiet liksom försöker klämma in sig mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Och där är det ju redan tämligen trångt, numera.
Vem är det som ska rösta på Folkpartiet? Om målgruppen är radikalfeministiska företagare i hemvärnet så kan det bli rätt få som känner sig kallade.