LEDARE
Den som väntar på att Almedalsveckan ska spricka får vänta ännu minst ett år.
I år är det cirka 20 procent fler evenemang än i fjol och man räknar med cirka 3 000 fler besökare: 20 000.
För tio år sedan var antalet evenemang 110 under de då sju dagarna, i år är antalet 2 186 under åtta dagar.
Oavsett vad man är intresserad av finns det inga problem att hitta dussintals seminarier och debatter per dag man skulle vilja gå på.
Debatten om Almedalen som en firmafest för politiker och journalister återkommer säkert inom kort lika säkert som debatten med samma tema om länets och regionens sommarträff i landshövdingens trädgård.
Även om det är politiken som är grunden i veckan har den utvecklats till en mötesplats för alla: företag, organisationer, föreningar och alla möjliga institutioner i samhället.
Här finns också samma frågeställning som sommarträffen: vad blir egentligen resultatet av veckan och hur mäts detta? Den som mäter resultat/utfall i antal artiklar eller inslag i medier borde stanna hemma. Den som är här för att knyta kontakter och sprida information om sina frågor har däremot kommit precis rätt.
I år är de vanligaste ämnena ungefär desamma som i fjol: vård/omsorg, klimat/miljö, sysselsättning, media/journalistik samt näringsliv och utbildning.
Något som utvecklats snabbt de senaste åren är programpunkter som inte handlar om olika ämnen eller sakfrågor utan om själva Almedalsfenomenet. Analyser och debatter om vad som stuckit ut under dagen.
Alla stora mediebolag med självaktning har också stora delar av sina redaktioner på plats och sänder live från morgon till kväll. Otaliga program och inslag produceras som sedan visas under övriga året.
Almedalsveckan är som musikälskarnas Sweden Rock, fast för alla som är intresserade av politik och samhällsfrågor. Man kan inte låta bli att dra paralleller till liknande stora evenemang som växer och växer för att sedan under ganska kort tid dö ut.
Men än så länge syns ingen sådan tendens för Almedalsveckan och ingen konkurrent har hittills lyckats utmana på allvar.
Alla programpunkter är öppna för allmänheten vilket ger oss gotlänningar unika möjligheter att lyssna på landets expertis i alla möjliga (och omöjliga) frågor. Ta den.