Vattnet är klart, motiven grumliga
Hammarhajar. Simmar sällan i Östersjön.Foto: Yves Lefebre/Scanpix
Foto: YVES LEFEBRE
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Men är det en bra behandlingsmetod för unga med problem? Jag har aldrig varit i Egypten, tyvärr, men till och med jag vet hur lätt det är att få tag på exempelvis droger i området. Du behöver inte ens söka upp dem. De kommer till dig, vare sig du är intresserad eller ej.
Är det verkligen en lämplig miljö för unga med problem? Är det ens en lämplig miljö för ledsagande personal från behandlingshem - personal som inte sällan själva har en historia av problem? Är det så här vi tror att man visar vägen till ett anständigt liv? Och är det ett försvarbart sätt att bränna skattebetalarnas pengar?
GA skrev i går om 20-åringen från Nacka som skickades till en dykutbildning i Egypten av behandlingshemmet Prästgården i Alskog. Något gick uppenbarligen snett, även om jag inte är beredd att dra säkra slutsatser om exakt hur det gick på tok. Men frågan är om man inte kunnat förutse att risken var hög för strul. Det är svårt att tro att de eventuella positiva effekterna av en dykutbildning i Egypten står i någon som helst proportion till de högst påtagliga riskerna och de höga kostnaderna som måste vara förknippade med behandlingsmetoden.
På medicinska behandlingar ställs höga krav på att man kan visa att de gör mer nytta än skada. Effekter och biverkningar dokumenteras och utvärderas.
Jag tror att behandlingshemmens metoder behöver granskas tuffare än vad som sker i dag, så kanske vi lär oss mer om hur man bäst hjälper unga på glid.