Vässad it-kommun

För att Gotland ska bli en vassare it-kommun krävs förändringar. It-tjänsterna måste bli behovsstyrda efter förvaltningarnas olika behov.

För att Gotland ska bli en vassare it-kommun krävs förändringar. It-tjänsterna måste bli behovsstyrda efter förvaltningarnas olika behov.

Foto: Hans T Dahlskog

Politik2010-02-24 04:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.
Kommunen är en jättestor köpare och användare av it-tjänster. Sedan flera år är denna funktion centraliserad i egen regi som sköter systemval, upphandling och support till alla förvaltningars användare. Det finns många exempel på hur denna centraliserade enhet inte kan uppfylla de behov som förvaltningarnas brukare har. Denna it-organisation gör att kommunens anställda har sämre hårdvara och program än vad som är möjligt och en massa onödigt arbete görs.
Det senaste är valet av operativsystemet Vista, som inte har fungerat för alla förvaltningars it- och samordningsbehov. Det behövs alltså en översyn av hela it-hanteringen inom kommunen. Därför har socialdemokraterna lagt en motion om att undersöka om det går att upphandla delar av it-hanteringen på den privata marknaden och nå större effektivitet och brukarföljsamhet.
Jag tror det är en bra väg att gå, men det är mycket att tänka på. Att bara sälja ut hela it-hanteringen till ett privat bolag blir knappast bättre. Kommunen måste ha hög egen kompetens för att kunna göra de rätta valen av system, som tillgodoser förvaltningarnas olika it-behov. Samtidigt ska prisvinster kunna göras genom stora uppköp av samma system, program och datorer.
Idag pågår en ständig kamp mellan centraliseringsbehovet av it-makten i kommunen och förvaltningarnas specifika behov, som gör att de söker egna lösningar och köp så långt de har pengar och makt. Det måste gå att hitta system, som gör det möjligt att koppla ihop lasarettet och vårdcentralernas system för sjukjournaler. Och det måste gå att ge skolan och de andra förvaltningarna användarvänliga it-system, som är helt behovsanpassade för deras dagliga arbete. It-tjänster måste vara behovsstyrda för brukarnas behov och inte teknikstyrda eller stelbent systemstyrda.
Den privata sektorn vill naturligtvis tjäna pengar på att sälja sina it-tjänster. Men kan de med sina kunskaper och prismöjligheter erbjuda bättre och mer behovsanpassade tjänster, så måste de privata alternativen prövas. Men jag tror det behövs en mycket kompetent liten stab av kommunanställda systemtekniker och it-kunniga, som upphandlar behovsanpassade it-system till varje förvaltning. Då spar vi pengar och it blir ett effektivt verktyg för de kommunanställda.